Strony

21 listopada 2011

Schab z gruszką i gorgonzolą w kremowym sosie



Dziś chciałabym Wam zaproponować pyszny schab z gruszką z dodatkiem mojej ukochanej gorgonzoli Przepis znalazłam u Kasi. Taki pyszny obiad można wyczarować w zaledwie pół godziny :) Zastanawiałam się też nad zastąpieniem śmietany kremówki serkiem mascarpone, ale jeszcze tej wersji nie wypróbowała :) Polecam :)


Składniki:
  • 4 plastry schabu
  • 3/4 szkl śmietany kremówki
  • 100g gorgonzoli (opcjonalnie rokpol)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dojrzałe gruszki
  • świeżo zmielony pieprz, sól
  • 1/3 łyżeczki majeranku
  • olej do smażenia

Schab leciutko rozbić. Doprawić solą i pieprzem i obsmażyć z obydwu stron na rozgrzanym oleju. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać: śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Plastry schabu ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem śmietanowym. Gruszki umyć i wydrążyć środek. Pokroić na grube plastry. Na każdym kawałku schabu ułożyc plaster gruszki. Wierzch posypać pokruszoną gorgonzolą lub rokpolem. Oprószyć majerankiem i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez pk 25 minut.
Smacznego :)

  


6 komentarzy:

  1. bardzo apetycznie wygląda, może ja też się skuszę na taki?

    OdpowiedzUsuń
  2. takie danie to na pewno smakuje wysmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Potrawę możesz dodać do konkursu Wino i sery! baw się z nami- będzie nas więcej:-))

    OdpowiedzUsuń
  4. genialny!
    jeju, takie danie... pokochałam ten Twój schab.
    od pierwszego wejrzenia!


    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę kiedys wyprobować takie połaczenie. super.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, rewelacyjnie wygląda! Muszę kiedys tego skosztowac, koniecznie.
    Pychotkowo:)

    OdpowiedzUsuń