Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


17 sierpnia 2011

Ucierane ciasto z owocami i kruszonką

 


Jedno z najłatwiejszych i najszybszych ciast jakie znam. Przepis jest bardzo uniwersalny. Z powodzeniem można wykorzystywać tutaj dowolne owoce: śliwki, brzoskwinie, truskawki, borówki, maliny i co tam kto jeszcze lubi ;) Ciasto jest miękuteńkie i idealne słodkie :) W wersji proponowanej dzisiaj - ze śliwkami  :)


Składniki:
4 jajka
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
250g margaryny lub masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
owoce (dowolne: śliwki, brzoskwinie, truskawki, borówki, maliny...)

Składniki na kruszonkę:
120g miękkiego masła
100g mąki pszennej
100g maki krupczatki
80g cukru


Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić z solą na sztywno. Do żółtek dodać mąkę, proszek do pieczenia i roztopioną wystudzoną margarynę. Na koniec dodać pianę z białek i lekko wymieszać. Blaszkę natłuścić i wysypać lekko kaszą manną. Wylać ciasto. Poukładać na wierzchu ciasno owoce.
Składniki kruszonki szybko wyrobić i wysypać na owocach. Piec ok 40-45 minut w temp 180 stopni.
Smacznego.





4 komentarze:

  1. O upieczeniu takiego ciasta myślałam wczoraj;)Mam w domu śliwki, więc może się skuszę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie ciacha :) dziękuję Ci za życzenia i pozdrawiam Cię ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię takie błyskawiczne ciasta! Są pyszne i najlepiej smakują właśnie w lecie:)Piękni wygląda!
    Pozdrawiam serdecznie:)
    Asiek

    OdpowiedzUsuń