Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


29 kwietnia 2011

Kruche rożki z ... marchewki




Pyszne obłędnie kruchutkie rożki z dodatkiem tartej marchwi, dzięki której ciasto nabiera pięknego koloru. Mięciutkie i bardzo wdzięczne w wykonaniu. Z podanego przepisu wyjdzie nam 24 rożki. Najlepsze z domowymi powidłami lub dżemami ;) Przepis na nie dostałam od mojej mamy :) Polecam baaaaaardzo :)


Składniki:
200g utartej drobniutko surowej marchwi
2 szkl. mąki pszennej
250g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
dżem lub powidła
cukier puder do posypania



Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na okrąg o grubości ok 3 mm. Podzielić na 6 trójkątów. Na każdy z nich nałożyć łyżeczkę dżemu i zwinąć od szerszej do węższej części. Układać na blaszce wyłożonej matą do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 min w temp. 170 stopni. Studzić na kratce a zimne oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)












1 komentarz:

  1. świetnie wyglądają, też ostatnio robiłam rogaliki:)

    OdpowiedzUsuń