Nie wiem czy jest konieczność umieszczania przepisu na zapiekanki. W zasadzie, to żadna filozofia, ale niech pojawią się choćby tylko po to, by o nich nie zapomnieć ;) Niech służa jako inspiracja :) Uwielbiamy je na równi z dzieciakami :) W takiej wersji lubimy je najbardziej :) Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
3 średnie bagietki
masło
750g pieczarek
2 średnie cebule
szynka, kiełbasa, boczek
żółty ser
sól, pieprz
szczypiorek
zioła prowansalskie
Bagietki przekroić wzdłuż. Lekko (!) wybrać miąższ. Środek leciutko posmarować masłem.
Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Poddusić na maśle. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zezłocić na maśle. Dodać do pieczarek, wymieszać i doprawić sola i pieprzem.
Wędlinę (szynkę, boczek, kiełbasę) pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Na bagietki wykładać pieczarki z cebulą, następnie podsmażoną wędlinę. Całość posypać startym żółtym serem i oprószyć ziołami prowansalskimi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 240 stopni na złoto do momentu rozpuszczenia sera. Upieczone posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
Bagietki przekroić wzdłuż. Lekko (!) wybrać miąższ. Środek leciutko posmarować masłem.
Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Poddusić na maśle. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zezłocić na maśle. Dodać do pieczarek, wymieszać i doprawić sola i pieprzem.
Wędlinę (szynkę, boczek, kiełbasę) pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Na bagietki wykładać pieczarki z cebulą, następnie podsmażoną wędlinę. Całość posypać startym żółtym serem i oprószyć ziołami prowansalskimi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 240 stopni na złoto do momentu rozpuszczenia sera. Upieczone posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
O jejku, zupełnie o nich zapomniałam, a to mój smak dzieciństwa :) Dziękuję za przypomnienie, muszę je zrobić bo mi Pani takiego smaka zrobiła, że hej :)
OdpowiedzUsuń