Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


13 października 2013

Tort śmietanowy z nutką cytryny i kokosa z owocami



Prosty, pyszny z delikatną nutką cytryny i kokosa. Z całą masą pysznych owoców. Bardzo prosty w wykonaniu. Przepis na krem pochodzi z bardzo starego wycinka z gazety, ale niestety nie mam pojęcia jakiej.... Jeśli chcecie przypomnieć sobie smak lata - polecam :)



Składniki na biszkopt:
5 jajek
szczypta soli
3/4 szkl (160g) cukru
3/4 szkl (100g) mąki pszennej tortowej
1/4 szkl (35g) mąki ziemniaczanej


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki.
Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka).
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroić na 3 blaty.


Składniki na krem:
1 kisiel cytrynowy (bez cukru)
4 łyżki cukru żelującego
500ml śmietany kremówki 36%
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru
1-2 szkl dowolnych owoców (pokrojonych mieszanych: śliwki, brzoskwinie, borówki, jeżyny, winogrona, czereśnie) 

Składniki na poncz:
1/2-3/4 szkl ciepłej wody
1,5 łyżeczki cukru
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki wódki lub spirytusu 

ponadto
wiórki kokosowe do obsypania
1 galaretka cytrynowa


Kisiel ugotować w 340ml wody dodając cukier żelujący. wystudzić przykrywając folią by nie zrobił się "kożuch". Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy i cukier puder. Partiami dodać ugotowany wystudzony kisiel i dokładnie zmiksować. Odłożyć 1/4 masy, a do reszty dodać 2/3 owoców. Wymieszać.
Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta. Naponczować go i wyłożyć połowę kremu. Przykryć naponczowanym drugim blatem i wyłożyć drugą część kremu i ostatnim naponczowanym krążkiem. Wierzch i boki posmarować wcześniej odłożonym kremem. Boki dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych. Górę udekorować owocami i zalać je tężejącą galaretką rozpuszczoną w 300ml wrzątku. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc do stężenia. Smacznego :)

 

 



3 komentarze:

  1. Mmm... już czuje jego smak uwielbiam kokos z każdym połączeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, no boski jest ten torcik !:)

    OdpowiedzUsuń