Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


5 października 2012

Ciasto karmelowe ze śmietaną - krówka



To jedno z tych ciast, które nie powala wyglądem, ale świetnie smakuje. Jest obłędne. Doskonale kruche dwie warstwy ciasta przełożone bita śmietaną. Karmelowa polewa na wierzchu i chrupiące migdały dopełniają całości… Ciasto najlepiej kroić następnego dnia, wówczas spód lekko nawilgnie i nie kruszy się tak bardzo… ale co tam… niech się i kruszy… ważne, że jest przepyszne! Przepis dostałam od mojej cioci (za co baaardzo jej dziękuję :)), a pochodzi on z czasopisma „Ciasta”. Polecam Wam baaardzo !!!



Składniki na ciasto:
2,5 szkl. mąki pszennej tortowej
200g masła lub margaryny
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli
1 łyżka cukru (jak ktoś woli leciutko słodkie spody)


Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części.
Dobrze natłuszczoną blachę (25x30) i wysypaną kaszą manną  (lub wyłożoną papierem do pieczenia) wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni na złoto.
Dobrze jeśli blaszka nie ma jednego z boków wówczas łatwiej się wyjmie upieczone ciasto unikając jego pokruszenia. Podobnie upiec drugą połowę ciasta.


Składniki na masę śmietanową:
500 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem (można ewentualnie dodać usztywniacz do śmietany).


Składniki na masę karmelową:
1 puszka (510g) masy kajmakowej
ok. 40 g płatków migdałowych do posypania


Masę kajmakową lekko zmiksować.


Na pierwsze upieczone ciasto wyłożyć bitą śmietanę, przykryć ją drugim plackiem.  Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać płatkami migdałów. (Można też jeden z blatów który będziemy układać na górze pokroić delikatnie na kwadraty - ok.20 szt. Wówczas na warstwie bitej śmietany układamy pokrojony już wierzch a następnie smarujemy go masą kajmakową i posypujemy płatkami migdałów. Ułatwi to późniejsze krojenie ciasta na kawałki. )
Schłodzić dobrze w lodówce i kroić następnego dnia.  Smacznego :)

 
 
 

16 komentarzy:

  1. Cudownie pyszne ciacho! Smak idealny. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi smakować bosko :) już czuję ten karmel

    OdpowiedzUsuń
  3. Już sobie wyobrażam jak pyszne jest! Uwielbiam takie połączenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ochhhhhh to jest poezja dla podniebienia!:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaśliniłam się... Wygląda rewelacyjnie i na pewno je zrobię (ludzie, tylko kiedy...)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam to ciasto, choć wymiękam po jednym kawałku, bo dla mnie jest za słodkie:P

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie pod tą nazwą króluje inne ciasto, choć to jest do niego bardzo podobne i wygląda na równie słoodkie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wychodzi beznadziejne, nie polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda że Ci nie smakowało... ja uważam ze to jedno z najdelikatniejszych ciast.... jest proste , delikatne i pyszne. Ale rozumiem, że nie wszystkim koniecznie to samo musi smakować. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. absolutnie nie chodzi mi o smak, jedynie o konsystencje tego ciasta, całe się pokruszyło i było dziwne w smaku, coś jak krakersy ale nie do końca... zastąpiłam to herbatnikami, ale następnym razem muszę poszukać innego przepisu na spód

      Usuń
  9. Uwielbiam to ciasto. Przekopałam cały internet za tym przepisem! I znalazłam! Trochę mnie zaniepokoił wpis wyżej, ale zaryzykowałam! I opłacało sie ! Ciasto wysło rewelacyjne, właśnie o takie mi chodziło. Proporcje składników idealne! Dziękuję za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakowało :) Ja to ciasto uwielbiam :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Zawsze znajdzie sie ktos ,komus cos nie bedzie pasowalo. Ciasto wyglada bardzo apetycznie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń