Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


23 maja 2012

Sakiewki naleśnikowe z prażonymi jabłkami i cynamonem




Nie bardzo umiałam się zdecydować czy takie naleśniki to obiad czy już deser.... jednak dzieci zgodnie i z uśmiechami na twarzy oświadczyły że zdecydowanie to pierwsze, więc się nie sprzeczałam ;)
Naleśniki już pojawiały się wielokrotnie choćby tutaj, jako że są bardzo wdzięcznym, szybkim i ulubionym przez dzieci posiłkiem. A w takie ciepłe dni jak dzisiaj smakują wyśmienicie. Polecam baaardzo :)



Składniki na naleśniki:
250g mąki pszennej
2 jajka
250 ml mleka
250 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
olej do smażenia


Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować i usmażyć cieńkie naleśniki.

Składniki na farsz:
4 twarde kwaśne jabłka
4 łyżki cukru (jeśli jabłka są słodkie to mniej)
sok wyciśnięty z 1 cytryny
szczypta cynamonu
cukier puder do posypania

Jabłka umyć osuszyć i obrać. Pokroic na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Od razu skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały i wymieszać. Na całkowicie suchą patelnię wrzucić cukier. Gdy się rozpuści i zacznie brązowieć wrzucamy jabłka i mieszamy. (może się zdarzyć że na tym etapie cukier się skarmelizuje na sztywno i stwardnieje. Nie nalezy się tym przejmować gdyz w trakcie podgrzewania znów się rozpuści). Uprażyć chwilę jabłka a pod koniec dodać szczyptę cynamonu.
Na każdego naleśnika ułożyć farsz i związać brzegi formując sakiewkę (ja związywałam rafią jednak można to tez robić np skórką pomarańczy) . Gotowe sakiewki uożyć w natłuszczonym naczyniu zaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec przd podaniem 5-7 minut w 180 stopniach. Podawać posypane cukrem pudrem i z kleksem bitej śmietany.
Smacznego :)




 
 
 


Źródło inspiracji: "Knedle, naleśniki, pierogi" wydawnictwa Lamar


9 komentarzy:

  1. Eliza, te sakiewki wyglądają genialnie! A naleśniki w połączeni z prażonymi jabłkami i cynamonem to jedne z moich ulubionych! :)) pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. slicznie wyglądają ;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam swietne :) jutro tez smaze moze i sakiewki usmaze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczne paczuszki z cudownym jabłkowo-cynamonowym nadzieniem! No i wspaniałe fotki, jak zawsze!:) Hmm, a może dzisiaj na obiad tak by naleśniki..?;) Pozdrawiam serdecznie! Lina

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają, aż ochoty mi narobiłaś!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pięknie je podałaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie naleśniki, to najlepszy obiad świata!
    Niestety - póki co tylko ja tak uważam :) Może jak dziecię podrośnie,to zechce mnie poprzeć w kwestii obiadów naleśnikowych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Elizo,jakie one są cudowne !Pięknie podane, eleganckie.
    Kocham naleśniki:)
    Pozdrowienia :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękne i pyszne!! Zrobię koniecznie przy jakiejś okazji! Bardzo mi się podobają!

    OdpowiedzUsuń