To kolejna pozycja, zaraz po serze feta w oliwie z ziołami, którą koniecznie musiałam wypróbować. Inspiracją był wpis na blogu "Zajadamy".
Polecam:)
Oliwa z pepperoni (olio peperoncino)
Można ją zrobić zalewając obraną i osuszoną papryczkę pepperoni. (odcinamy górę papryczki) Można też paprykę obrać i pokroić w słupki. Można także wykorzystać suszone pestki z papryki.
Oliwa czosnkowa (aglio e olio)
Oliwa doskonale nadaje się do sałatek, pizzy lub marynat. Ząbki czosnku lekko rozgniatamy lub kroimy w plasterki i zalewamy oliwą. Oliwa juz po kilku dniach powinna przejśc smakiem i zapachem czosnku.
Oliwa ziołowa
Do jej zrobienia potrzebujemy świeżych ziół (dokładnie umytych i osuszonych z wody).
Oliwy smakowe są doskonałym dodatkiem do np ciabatty lub zwykłego białego pieczywa. Należy tylko pamiętać o podstawowych zasadach:
- oliwa musi być dobrej jakości i z pierwszego tłoczenia
- butelka musi być czysta i sucha (inaczej oliwa spleśnieje)
- składniki tzn zioła, czosnek, papryka muszą być świeże i aromatyczne (absolutnie nie wolno stosować nadpleśniałych produktów)
- oliwę należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu
- jeżeli zużyliśmy oliwy tyle że przyprawy wystają ponad jej poziom należy uzupełnic oliwę
Smacznego :)