Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


21 czerwca 2012

Sernik na zimno z trzema rodzajami czekolad i polewą ganache




Pyszny idealnie słodki. Sprawdzi się świetnie gdy nie mamy zbyt wiele czasu na pracochłonne wypieki. Prosty a przy tym pyszny i posmakuje wszystkim. To moje imieninowe ciasteczko :) Przepis ze strony Domowe Wypieki z moimi zmianami. Polecam baaardzo :)


Składniki na spód:
210 g ciasteczek typu digestive
7 łyżek rozpuszczonego masła

Ciasteczka dokładnie rozkruszyć najlepiej przy pomocy malaksera. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jej spód dokładnie wylepić masą ciasteczkową i odstawić do lodówki.

Składniki na masę:
500g sera twarogowego wiaderkowego
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
300g śmietany 30-36%
100g czekolady gorzkiej
100g czekolady mlecznej
100g czekolady białej
3 łyżeczki żelatyny+6 łyżek zimnej wody


Żelatynę namoczyć dokładnie w zimnej wodzie i odstawić do napęcznienia. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i waniliowym. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Czekolady rozpuścić w kąpielach wodnych (każdą osobno w osobnych miseczkach). Napęczniałą żelatynę chwileczkę podgrzewamy (najlepiej w kąpieli wodnej) by się rozpuściła. Dodajemy do niej odrobinę sera i mieszamy by nie powstały grudki, a następnie całość wlewamy do sera i miksujemy.
Wyjmujemy tortownicę z lodówki. 1/3 sera mieszamy dokładnie z gorzką czekoladą i dodajemy 1/3 ubitej kremówki. Dokładnie mieszamy (ja robiłam to blenderem dzięki temu serek był idealnie wymieszany z żelatyną i czekoladą). Wlewamy masę na spód i wstawiamy na chwilkę do stężenia do lodówki. Następnie identycznie postępujemy z czekolada mleczna i białą. Odstawiamy do lodówki aby dobrze stężało.

Składniki na polewę ganache:
100g czekolady mlecznej
kilka łyżek śmietany kremówki 30-36%

ponadto:
wiórki białej czekolady do dekoracji
kilka truskawek


Czekoladę połamać na małe kawałeczki i rozpuścić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami śmietany. Całość podgrzewać jeszcze chwilę do lekkiego zgęstnienia. Wystudzić

Gdy sernik dobrze stężeje, wyjmujemy go, układamy delikatnie na paterze tortowej i polewamy polewą. Wierzch posypujemy tartymi wiórkami z białej czekolady i dekorujemy truskawkami. Smacznego :)




13 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda ten serniczek. Z 3 czekoladami robiłam,ale pieczony. Na zimno także musi byc pyszny.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny jest i z pewnością smakowity. Ja robię z czekoladami, ale pieczony (zebrę), taki na zimo musi być smakowity.

    OdpowiedzUsuń
  3. Spóźnione życzenia imieninowe - wszystkiego najlepszego kochana! Obiecuję że niebawem wypróbuję ten przepis bo znowu obśliniłam całe biurko patrząc na to cudeńko ;) Bożenka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko dziękuje Ci serdecznie :* A swoją drogą straszne zaległości mamy ;)

      Usuń
  4. Bardzo kuszacy! Tez robilam kiedys sernik z trzema czekoladami, ale - podobnie jak Majana - w wersji pieczonej. Taka na zimno jest idealna na lato!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale cudeńko! no i te trzy czekolady...szalejesz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja czekolady chwilowo unikam, ale faktycznie serniczek robi wrażenie. Natomiast nieodmiennie zachwyca mnie ten ażurowy talerzyk... Gdzie takie kupiłaś? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)Asiu nie pamiętam dokadnie gdzie kupowałam ale najprawdopodobdniej real albo carrefour Z tym że to już jakiś czas temu było ;)

      Usuń
  7. Tyle czokalady na pewno by zaspokoiło mój ostatnio czekoladowy głód:)

    OdpowiedzUsuń