Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


3 października 2013

Ciambelline al vino czyli włoskie ciasteczka z winem




Pyszne, błyskawiczne w przygotowaniu. Nie wymagają użycia nawet foremek :) Fantastycznie smakują do popołudniowej kawy :) Przepis już czas jakiś temu znalazłam w gazetce "Palce lizać styczeń 2013" Szkoda, że dopiero dzisiaj się doczekał na swój debiut u mnie. Jeśli jeszcze ich nie jedliście to polecam baaaardzo :)


Składniki:
500g mąki pszennej
200g cukru
160ml oliwy lub oleju rzepakowego
160ml białego półwytrawnego wina
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania


wykonanie thermomix:
Wszystkie składniki zaczynając od płynnych umieścić w naczyniu.  Zagnieść ciasto 2-3 min/obr interwał.
Z ciasta formować kulki, które następnie rolować w wałeczki o długości ok. 25 cm. Zapleść końce na krzyż robiąc precelki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok 12-15 minut. Studzić na kratce, a zimne oprószyć lub obtoczyć w cukrze pudrze.


wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić malakserem. Z ciasta formować kulki, które następnie rolować w wałeczki o długości ok. 25 cm. Zapleść końce na krzyż robiąc precelki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok 12-15 minut. Studzić na kratce, a zimne oprószyć lub obtoczyć w cukrze pudrze. Smacznego :)



 
 
 
 

4 komentarze:

  1. Śliczne są. Słyszałam,ze pyszne, choć nigdy jeszcze ich nie jadłam.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No z wyglądu świetne :) wyglądają na takie zwykłe kruche ciasteczka.

      ---
      grzyby

      Usuń
  2. Ciekawy przepis……….muszę spróbować
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń