Lubicie risotto? Często jecie? Przyznać się Wam do czegoś? - Ja do tej pory nie jadałam.... Tzn jadłam ryż pod wieloma postaciami... w dzieciństwie często np z jabłkami, ale nigdy nie jadłam klasycznego risotto :) No to się uwolniłam :) Dzisiaj po raz pierwszy się zdecydowałam i od razu pożałowałam, że tak późno poznałam jego smak. Bardzo, ale to bardzo nam smakowało i jestem pewna że od dzisiaj na stałe wejdzie do naszego menu. Na początek postawiłam na prostotę i zdecydowałam się na risotto bianco wg Jamiego Oliwera. To podstawa i wyjściowe risotto do wielu smaków. Można je jeść w takiej właśnie wersji lub wzbogacać o inne dodatki. Jeśli lubicie lub nie znacie i tak ja ja ciekawi jesteście nowych smaków - polecam Wam baaardzo :)
Składniki do risotto bianco:
1 litr bulionu warzywnego
oliwa
1/2 drobno posiekanej cebuli
1 łodyga selera naciowego obranego i posiekanego
300g ryżu do risotta
125ml białego wina
masło
garść startego parmezanu
sól morska
świeżo zmielony pieprz
Bulion postawić na ogniu i podgrzewać. W większym rondlu podsmażyć na oliwie cebulę i seler ok 10 minut. Mają zmięknąć ale nie zbrązowieć. Następnie wsypać ryż i podsmażać go ok 2 min. Ryż powinien przejąć smaki cebulki i selera. Teraz pora na wino. Wlać i podgrzewać do momentu aż ryż całkowicie go wchłonie. Następnie wlewamy po chochelce bulionu i mieszamy całość. Kolejną chochelkę dolewamy dopiero wówczas gdy poprzednia w całości się wchłonie ( po ok 1 minucie). W taki sposób ryż gotujemy ok. 16-17 minut. Po tym czasie ryż powinien być ugotowany al dente i mieć nieco rzadszą konsystencję (ryz jeszcze dojdzie i zgęstnieje). Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i parmezan i mieszamy. Doprawić do smaku. I juz gotowe :) Można cieszyć się fantastycznym smakiem risotto bianco.
Jesli chcemy wzbogacić go o inne smaki - nic prostszego....
Składniki do risotto z groszkiem i kozim serem:
300g mrożonego groszku
masło
posiekane listki z małego pęczka mięty i pietruszki
100g miękkiego sera koziego
oliwa
tarty parmezan
risotto bianco
Masło stopić w rondelku i na gorące wrzucić groszek, zioła i odrobinę wrzątku. Gotować pod przykryciem ok 4 minuty.
Gdy będziemy wykańczali risotto bianco masłem i parmezanem dodać groszek i pozostawić pod przykryciem na 2 minuty.
Następnie ułożyć porcję risotta na talerzach, na wierzchu ułożyć plastry koziego sera a całość posypać tartym parmezanem.
Smacznego :)