Przepis powstał w oparciu o ten znaleziony u Majanki jednak z moimi zmianami. Gołąbki wychodzą mięciuteńkie i delikatne i dużo szybciej niż tradycyjne ;) Polecam baaardzo :)
Składniki:
500g mięsa mielonego
500g kapusty włoskiej
1 szkl ryżu
1 jajko
1 bułka kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
3/4 szk kaszy manny
sól, pieprz
ok 2 l. bulionu
190g przecieru pomidorowego
Kapustę poszatkować. Posolić i odstawić na chwilę. Mięso mielone wrzucić do malaksera i chwilkę zmiksować Odlać sok z kapusty jeśli się odstał. Mięso wymieszać z bułką i jajkiem. Następnie dodać kapustę, ryż i kaszę manną. Szybko wyrobić i doprawić. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć z dwóch stron kotleciki wielkości sznycelków. Bulion wymieszać z przecierem pomidorowym. Zalać nim kotleciki tak by były przykryte, wrzucić cebulę przekrojoną na pół i dusić pod przykryciem ok 25-30 minut. Po tym czasie delikatnie wyjąć kotleciki. Sos zmiksować na gładko (razem z cebulą). Ewentualnie doprawić i chwilkę pogotować do zgęstnienia. Można też dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z minimalna ilością wody i zagotować. Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym
Smacznego :)
Pyszne są prawda?
OdpowiedzUsuńCieszę się,że posmakowały :)
pozdrawiam:)
te kotleciki są super! bardzo je lubię.
OdpowiedzUsuńI ja lubię też.
OdpowiedzUsuńA tak na marginesie , fajne te pasiaste talerzyki :)
u nas te gołąbki nazywamy " na lewą stronę;)"
OdpowiedzUsuńwspaniałe są!
kiedy skusiłam się na odwrotne gołąbki i mimo początkowego sceptycyzmu okazały się całkiem smaczne, mimo że częściej robię standardowe gołąbki od czasu do czasu wracam do tego przepisu, wyszły Ci bardzo smakowite, ładnie zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńMoja LP też tak robi, wnuki uwielbiają.
OdpowiedzUsuńJa jestem strasznie antykapusciana, ale podejrzewam, ze milosnikom golabkow takie kotleciki musialyby smakowac!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńczęsto robię ale bez kaszy mannej.
OdpowiedzUsuńpychotka, też czasami robię podobne
OdpowiedzUsuńu nas się na to mówi ' leniwe gołąbki' i też bez kaszy :) uwielbiam <3
OdpowiedzUsuń