Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


10 października 2013

Racuszki dyniowe



Cudownie mięciuteńkie, słodkie, pachnące w pięknym żółciusieńkim kolorze. Idealne nie tylko dla dzieci. Jeśli jeszcze takich nie próbowaliście to koniecznie musicie to nadrobić :) Polecam Wam i to baaardzo :) 

 
Składniki:
250g puree z dyni (klik)
220g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/3 łyżeczki sody
3 jajka
3 łyżki oleju
3 łyżki cukru
70ml maślanki
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

ponadto:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
konfitura lub bita śmietana do podania


wykonanie thermomix:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu (najpierw mokre, a potem sypkie). Zmiksować 15sek/obr.5 Smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu z obydwu stron na złoto. Odkładać na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać oprószone cukrem pudrem z bitą śmietana lub konfiturą.

wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować lub wymieszać rózgą. Smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu z obydwu stron na złoto. Odkładać na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać oprószone cukrem pudrem z bitą śmietana lub konfiturą.
Smacznego :)



 




Źródło: Kwestia Smaku z moimi zmianami



4 komentarze:

  1. Choc jestem (przynajmniej teoretycznie) dorosla, z przyjemnoscia pozarlabym kilka takich racuszkow.

    OdpowiedzUsuń
  2. ...i nie wytrzymałam, zrobiłam je dzisiaj- są super! Ja dopiero zaczynam swoją "dyniową przygodę", ale jak na razie bardzo mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo bardzo się cieszę :) Niebawem na blogu pyszny dyniowy chleb i sernik :)

      Usuń