Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


20 sierpnia 2011

Waniliowa panna cotta z twarożkiem

 


Idealna. Delikatna w smaku. Moja ulubiona. Podaję ją obowiązkowo z sosem owocowym i różnymi owocami w zależności od tego co mam ;) Z przepisu znalezionego u Dorotus korzystam już od ponad dwóch lat i bardzo go Wam polecam :)

Składniki:

200 ml śmietany kremówki
50 ml mleka
250 g serka homogenizowanego
3 łyżeczki żelatyny
1-2 laski wanilii
80 g cukru
dowolne owoce lub sos owocowy do polania


Kremówkę, mleko, cukier i ziarenka z wanilii podgrzać do momentu zagotowania. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody. Wszystko razem zmiksować bardzo dokładnie z serkiem homogenizowanym do uzyskania kremowej masy. Wlać do foremek i odstawić do stężenia. Podawać z dowolnymi owocami i polane odrobiną sosu owocowego (jak nie mam w danym momencie świeżych owoców to kilka łyżeczek dobrego dżemu lub konfitury rozcieńczam odrobiną wody i sos gotowy ;)
Udekorować dowolnie np. karmelem.
Smacznego :)



5 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie...i jeszcze to przybranie z karmelowego włosa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brawo Eliza!!Wreszcie Cię znalazłam. Wszystko wygląda znakomicie i na pewno tak smakuje.
    Pozdrawiam
    Agnieszka
    www.melkaj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. robi wrażenie! :) pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń