Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


6 maja 2024

Bułeczki z cebulą



Przepyszne, mięciuteńkie, cudownie pachnące. Aromat tych bułeczek podczas pieczenia otula cały dom. Doskonale smakują również na drugi dzień. Z podanych proporcji wyjdzie 6 całkiem nie małych bułeczek. Przepis znaleziony na stronie Ania gotuje. Polecam Wam bardzo :)

Składniki:
  • 480g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 270 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru

ponadto:
  • ok 300g cebuli
  • olej do smażenia ok 4 łyżki

Mąkę przesiać do miski, na wierzch pokruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać letnią wodą. Delikatnie przemieszać i odstawić na 10 min aż drożdże "ruszą". Po tym czasie dodać sól i olej i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić w naoliwionej misce na  30 minut do wyrośnięcia.

W tym czasie posiekać drobno cebulę i podsmażyć na oleju. Wystudzić.

Przestudzoną cebulkę wmieszać do wyrośniętego ciasta, dokładnie wyrobić i ponownie odstawić na 30 minut. (odrobinę cebulki można odłożyć do posypania ich po wierzchu po uformowaniu) .
Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 6 części. Uformować 6 zgrabnych bułeczek układając je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Można też z ciasta uformować wałek i pokroić go na 6 części (wówczas bułeczki będą miały prostokątny kształt).

Piekarnik nagrzać góra-dół do temp. 210 stopni. Wstawić bułeczki i piec ok 25 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :)









1 maja 2024

Zupa tajska z kurczakiem



Ulubiona zupa mojej córki :) Kurczak, cukinia, curry i imbir :)  Błyskawiczna w przygotowaniu, niekłopotliwa bardzo, bardzo aromatyczna. Przepis znaleziony na stronie Kwestia smaku. Polecam bardzo :)


Składniki:
  • 1 podwójna pierś kurczaka (ok 700g)
  • 4 łyżeczki pasty curry (lub 4 łyżeczki startego imbiru+2 ząbki czosnku + papryczka chili)
  • 1 duża cebula
  • 1,5 cukinii
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego
  • 2,5 litra bulionu drobiowego
  • 200g makaronu udon lub chow mein (pszenny lub ryżowe wedle upodobań)
  • 400ml mleczka kokosowego
  • kolendra
  • czerwona cebula
  • olej kokosowy

Kurczaka pokroić w kostkę, podobnie jak cukinię. Cebulę drobno posiekać.
W garnku rozgrzać olej i wrzucić pastę curry. Podsmażać chwilę,  następnie wrzucić kurczaka i smażyć 3 min. Po tym czasie dodać cebulę a następnie cukinie. Dodać sos rybny, cukier curry w proszku oraz bulion i gotować  chwilę. Następnie dodać przełamany na pół makaron i gotować 4-5 min. Na koniec dodać mleczko kokosowe. Ewentualnie doprawić i zagotować. Podawać udekorowane czerwona cebulą i kolendrą. smacznego :)