Zdecydowanie jeden z najlepszych chlebów jakie ostatnio miałam okazję robić. Piekłam go już wielokrotnie i niezmiennie nas zachwyca. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Już kiedyś z niego korzystałam tutaj (klik), ale wówczas dokonałam w nim małych zmian i dodałam mąkę żytnią. Też wyszło pysznie. Dzisiaj jednak wersja z mąk pszennych z dodatkiem pełnoziarnistej i pieczona tradycyjnie, a nie w garnku rzymskim. Polecam Wam baaaardzo :)
Składniki:
120g zakwasu żytniego aktywnego
450g mąki pszennej (typ 650)
150g mąki pszennej pełnoziarnistej pszennej
15g świeżych drożdży
450g wody letniej
1 łyżka soli
2 łyżeczki golden syrupu lub miodu (klik)
40g płatków owsianych górskich
Na suchej patelni uprażyć na złoto płatki owsiane. W dużej misce wymieszać obydwie mąki.Zakwas wraz z wodą wymieszać. Z drożdży, golden syrupu i odrobiny (tych wcześniej wymieszanych) mąki i wody zrobić zaczyn i odstawić na 10 minut. Następnie połączyć wszystkie te składniki i dobrze wyrobić hakiem przez ok 8 min. Odstawić by ciasto odpoczęło na 10 minut. Po tym czasie dodać sól i wcześniej uprażone płatki owsiane i jeszcze raz bardzo dobrze wyrobić (skorygować ewentualnie ilość mąki i wody) ciasto powinno być średnio luźne. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do podwojenia objętości (1-2 godz). Po tym czasie wyrobić lekko, uformować jeden większy lub dwa mniejsze bochenki, oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej w koszach do wyrastania chleba) na kolejną godzinę. Piekarnik rozgrzać do temp. 250 stopni razem z blaszką. Gdy osiągnie odpowiednia temperaturę na dolną półkę wstawić naczynie żaroodporne z wrzątkiem a blachę na której będziemy piec chleb wyjąć i obsypać ją mąką. Wyłożyć chleb z kosza i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć od razu temp do 225 stopni i piec ok 35 minut. Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Smacznego :)