Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


1 grudnia 2011

Polędwica z kremowym sosem rokpolowym na makaronie fusilli



Makaron z sosem na bazie sera rokpol juz był kiedyś na moim blogu tutaj. Wtedy jednak sos był nieco inaczej robiony, a samo danie było bez mięsa. Dziś chciałabym Wam zaproponować jedno z naszych ulubionych dań: polędwicę w sosie rokpolowym. Polecam baaardzo :)



Składniki:

ok 500g polędwiczki
sól, pieprz
oliwa
140g sera rokpol
200ml śmietany kremówki
100g serka topionego bez dodatków
250g makaronu (np.kokardki lub świderki)


Makaron ugotować w osolonej wodzie al'dente. Polędwiczki lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem i króciutko obsmażyć z obydwu stron. Odłożyć na talerz i przykryć folią aluminiową. Na patelnie na której smazyły sie polędwiczki wkruszyć rokpola i mieszając rozpuścić, dodać serek topiony i śmietanę (można tez serek wczesniej rozbełtać z kremówką). Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Wrzucić polędwiczki i makaron. Szybko wymieszać całość i podawać.
Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Ooo, jaka miła odmiana :D Na większości przeglądanych przeze mnie blogów z każdej strony pachnie korzeniami, cytrusami i orzechami, a tu danie obiadowe :] I do tego wygląda na smakowite... hm, chyba czas zabrać się za jakiś obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne danie! Viva la pasta!:)

    OdpowiedzUsuń