Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


24 marca 2014

Zapiekanka warzywna z patelni - obiad do diety 1100kcal


Pyszna bardzo sycąca propozycja do zakładki "Dieta 1100" ;) Warzywa możecie wykorzystać w takiej ilości jak Wam odpowiada. Jedynie ziemniaków musi być 100g ;) Reszta z wykazu tych niskokalorycznych - do woli ;). Obiad który robi się w zasadzie sam :) Baaaardzo Wam polecam :)


POZOSTAŁE WYTYCZNE DOTYCZĄCE DIETY ORAZ POSIŁKÓW NA I i II ŚNIADANIE ORAZ KOLACJĘ SĄ POD TYM LINKIEM - (KLIK)


Składniki:
100g ziemniaków
ok. 150-200g różyczek kalafiora
ok. 150-200g różyczek brokuła
ok 150g fasolki szparagowej
1/2 pora (jasna część)
1 cebula
1 mały ząbek czosnku
2 łyżeczki oliwy

Składniki na zalewę:
70ml mleka
2 jajka
1 łyżka szczypiorku posiekanego
1 łyżka posiekanej pietruszki
sól, pieprz
zioła prowansalskie
przyprawa warzywna (klik)
1 szkl. kefiru do podania


Warzywa ugotować na parze. Cebulę i pora pokroić w piórka a czosnek przecisnąć. Podsmażyć chwilkę na oliwie. Następnie podlać troszkę wodą, przykryć i dusić ok 5-7 min. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa, wymieszać i lekko doprawić. 
Składniki zalewy dokładnie wymieszać (zmiksować jajka z mlekiem a następnie dodać zioła i przyprawy). Zalewę wlać na warzywa na patelni, przykryć pokrywką i podgrzewać do momentu ścięcia jajek. Zdjąć z ognia. Podawać ze szklanką kefiru.
Smacznego :)





1 komentarz:

  1. Ciekawy pomysł, żeby zrobić zapiekankę na patelni. Wygląda (i na pewno smakuje) pysznie, szczególnie, że są tam moje ukochane brokuły.

    OdpowiedzUsuń