Jeśli w Waszej lodówce zalegają
białka pozostałe po innych wypiekach -
nie czekajcie dłużej - Koniecznie musicie zrobić tę babkę! Jest pyyyszna, delikatna, puszysta w sam raz
cytrynowa. Dla nas - idealna. Przepis Asi znaleziony na stronie Słodkie fantazje
- polecam Wam baaaardzo!
Składniki:
7-8 białek (ok 265g)
200g cukru
16g cukru waniliowego
szczypta soli
400g mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250g stopionego masła
180ml letniego mleka
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier nie przerywając miksowania . Białka powinny być bardzo sztywne i lśniące.
W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do ubitej piany dodać mleko, masło, skórkę i sok oraz mąkę. Całość bardzo dokładnie ale delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Formę na babkę (24cm z kominem) natłuścić i oprószyć kaszą manną. Ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 45 minut w temp. 180 stopni
Upieczoną babkę wyjąć i odczekać ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąc ją z formy i studzić na kratce.
200g cukru
16g cukru waniliowego
szczypta soli
400g mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
250g stopionego masła
180ml letniego mleka
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier nie przerywając miksowania . Białka powinny być bardzo sztywne i lśniące.
W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do ubitej piany dodać mleko, masło, skórkę i sok oraz mąkę. Całość bardzo dokładnie ale delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Formę na babkę (24cm z kominem) natłuścić i oprószyć kaszą manną. Ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 45 minut w temp. 180 stopni
Upieczoną babkę wyjąć i odczekać ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąc ją z formy i studzić na kratce.
Składniki na cytrynowy lukier:
ok. 150g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
odrobinka gorącej wody
ponadto:
kandyzowana skórka cytrynowa do dekoracji lub otarta skórka z cytryny
kandyzowana skórka cytrynowa do dekoracji lub otarta skórka z cytryny
Wszystkie składniki lukru bardzo dokładnie utrzeć łyżką. Lukrem polać wystudzoną babkę. Dowolnie udekorować. Smacznego :)
kocham babki :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! bardzo lubię cytrynowe babki!
OdpowiedzUsuńwygląda na bardzo smaczną i puszystą:)
OdpowiedzUsuńzrobiłam, pyszna :)
OdpowiedzUsuń