Dzisiejsza propozycja jest idealna dla niezdecydowanych ;) Ja właśnie tak miałam.... zrobię ruskie... nie może carbonarę.... albo nie jednak ruskie... eeeeee carbonarę.... I tak pożeniłam te dwa przepisy... Coś polskiego, coś włoskiego...coś pysznego :)
Pomysł idealnie wpasował się w temat konkursu "Fusion w kolorach #omnomnom" Należało wymyślić przepis na makaron w tymże właśnie klimacie... I oto jest moja propozycja :)Fantastyczna zapiekanka, idealne połączenie smaków - bardzo, baaaaardzo Wam polecam :)
Składniki:
200g makaronu typu rurki (użyłam Om nom nom)
2 średnie ugotowane ziemniaki
250g białego sera twarogowego
100g boczku
1 duża cebula
330 ml śmietany kremówki 30%
3 żółtka
40g parmezanu
sól, pieprz
zioła prowansalskie
100g żółtego sera
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Ziemniaki i biały ser przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć razem z cebulą. Dodać do ziemniaków i sera i dokładnie wyrobić. Doprawić solą i pieprzem.
Żółtka roztrzepać bardzo dokładnie ze śmietaną i parmezanem. Wlać je do masy serowo-ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać i ewentualnie raz jeszcze doprawić. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Wszystko przełożyć do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego. Wierzch posypać tartym żółtym serem, oprószyć ziołami prowansalskimi i przykryć pokrywką lub szczelnie folią aluminiową. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i zapiekać od momentu osiągnięcia temp. 200 stopni 30 minut (na ostanie 15 minut zdjąć pokrywkę). Podawać od razu.
Smacznego :)
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuń