Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


26 marca 2014

Makaron domowy klasyczny i szpinakowy




Nikogo chyba nie trzeba przekonywać że domowe jest lepsze :) Prawdziwy domowy  makaron przygotowany z dobrej mąki, oliwy i prawdziwych jajek zawsze będzie lepiej smakował niż ten kupny robiony na bazie jaj w proszku lub czasem nawet bez nich....
Robienie makaronu idzie oczywiście dużo sprawniej jeśli mamy maszynkę do jego wyrabiania. Wówczas jest równiutki i zgrabny. Brak maszynki nie wyklucza jednak jego przygotowania w domu.... Czy nasze babcie miały takie cuda? - nie, a makaron do niedzielnego rosołu musiał być :) Pamiętam jak mama suszyła go na tackach porozkładanych na górze szafek kuchennych .
Dzisiaj i ja chcę Was namówić na pyszny domowy makaron - w dwóch wersjach: klasyczny oraz szpinakowy. Przepis znaleziony w książce "Tak lubię gotować".  Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki na makaron klasyczny:
200g mąki
2 jajka (2x60g)
1 łyżka oliwy z oliwek

wykonanie thermomix:
Wszystkie składniki umieścić w misie. Wyrobić dokładnie cisto 2min/ob. interwał. Gotowe ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ciasto bardzo dokładnie rozwałkować i pociąć w dowolne kształty (ciasto obsypujemy mąką i składamy kilka razy na zasadzie zawijania. Tniemy na dowolną szerokość, rozwijamy i rozwieszamy by się nie posklejał (np. na wieszakach ubraniowych ;) Jeśli mamy maszynkę do makaronu sprawa jest dużo łatwiejsza i makaron robi się szybciej.
Makaron gotujemy 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie. Jeśli nie planujemy gotować od razu całości wówczas niewykorzystaną część suszymy.

wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić ręcznie lub za pomocą mocnego miksera (końcówki z hakiem). Gotowe ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ciasto bardzo dokładnie rozwałkować i pociąć w dowolne kształty (ciasto obsypujemy mąką i składamy kilka razy na zasadzie zawijania. Tniemy na dowolną szerokość, rozwijamy i rozwieszamy by się nie posklejał (np. na wieszakach ubraniowych ;) Jeśli mamy maszynkę do makaronu sprawa jest dużo łatwiejsza i makaron robi się szybciej.
Makaron gotujemy 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie. Jeśli nie planujemy gotować od razu całości wówczas niewykorzystaną część suszymy.


Składniki na makaron zielony (szpinakowy)
300g mąki
70g szpinaku (świeże liście umyte i osuszone)
2 jajka (2x60g)
1 łyżka oliwy z oliwek

wykonanie thermomix:
Mąkę i szpinak umieścić w misie. Zmiksować dokładnie 20 sek/obr.9
Dodać jajka i oliwę. Wyrobić gładkie ciasto 2 min/obr.interwał
Gotowe ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ciasto bardzo dokładnie rozwałkować i pociąć w dowolne kształty (ciasto obsypujemy mąką i składamy kilka razy na zasadzie zawijania. Tniemy na dowolną szerokość, rozwijamy i rozwieszamy by się nie posklejał (np. na wieszakach ubraniowych ;) Jeśli mamy maszynkę do makaronu sprawa jest dużo łatwiejsza i makaron robi się szybciej.
Makaron gotujemy 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie. Jeśli nie planujemy gotować od razu całości wówczas niewykorzystaną część suszymy.


wykonanie tradycyjne:
Szpinak zmiksować bardzo dokładnie z mąką malakserem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.
Gotowe ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Po tym czasie ciasto bardzo dokładnie rozwałkować i pociąć w dowolne kształty (ciasto obsypujemy mąką i składamy kilka razy na zasadzie zawijania. Tniemy na dowolną szerokość, rozwijamy i rozwieszamy by się nie posklejał (np. na wieszakach ubraniowych ;) Jeśli mamy maszynkę do makaronu sprawa jest dużo łatwiejsza i makaron robi się szybciej.
Makaron gotujemy 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie. Jeśli nie planujemy gotować od razu całości wówczas niewykorzystaną część suszymy.
Smacznego :)







6 komentarzy:

  1. szpinakowy wygląda przepięknie !:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie robiłam makaronu w domu ale świetny pomysł w sumie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Haha to ostatnie zdjęcie mnie urzekło :D Nie robiłam jeszcze domowego makaronu ale myśle , że zrobie . Teraz stawiam na domowe wyroby i robie coraz większe postępy ; p

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny! Chętnie bym taki szpinakowy skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Ten zielony wygląda super! Ile mogę trzymać taki suszony makaron? I w jakich warunkach najlepiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dokładnie wysuszony, szczelnie zamknięty do kilku miesięcy :)

      Usuń