Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


17 marca 2014

Ryba po grecku z warzywami - obiad do diety 1100kcal



Po weekendowych szaleństwach czekoladowych wracam do Was ponownie z dietą 1100 ;)
Dzisiaj kolejna propozycja, która urzeka zarówno smakiem jak i prostotą wykonania. Bardzo, bardzo Wam polecam :)


POZOSTAŁE WYTYCZNE DOTYCZĄCE DIETY ORAZ POSIŁKÓW NA I i II ŚNIADANIE ORAZ KOLACJĘ SĄ POD TYM LINKIEM - (KLIK)


Składniki:
brokuły
100g ziemniaków
100g fileta ryby
2 łyżeczki oliwy
sól, pieprz
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki mleka
150g włoszczyzny (1 mały por, 1 mała marchewka, 1 mała pietruszka)
1 cebula
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Rybę skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na chwilę.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Brokuły ugotować na parze lub w osolonym wrzątku
Pora i cebulę pokroić w piórka, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, następnie dodać pora i chwile podsmażać, dodać marchewkę i pietruszkę i nadal smażyć. Dodać przecier i podlać wodą (ok1/2 szkl) Wymieszać, przykryć i chwilę dusić. Doprawić, na wierzchu ułożyć rybę lekko ją przykrywając warzywami. Rondelek przykryć i dusić na małym ogniu ok. 15 minut.
Ugotowane ziemniaki ugnieść z 2 łyżkami mleka na puree. Na talerzu ułożyć: ziemniaki, brokuły i gotową rybę. Smacznego :)





4 komentarze:

  1. też robię taką wersje ryby, smaczna i zdrowa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nie wpadłam na to że można surową rybę dusić z warzywami.
    Od zaraz będe tak robiła.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam rybę po grecku! muszę zrobić też znowu bo dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń