Na to ciasto miałam już ochotę od baaardzo dawna. Dwie warstwy orzechowego biszkoptu z masą maślano-śmietanową, a w środku pyszny sernik. W końcu go zrobiłam i powiem Wam, że jest obłędne.... Ciasto miało być na Święta ale nie doczeka ;) Nawet córcia, która raczej nie przepada za sernikami zjadła wielki kawałek :) Przepis znaleziony na tej (klk) stronie. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki na ciasto:
100g zmielonych orzechów włoskich
1/2 szkl mąki pszennej tortowej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
6 jajek
100g masła
szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodaćpartiami masło i nadal ucierać. Orzechy wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia i dodać. Całość zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek ubitych na sztywno ze szczyptą soli. Blaszkę (20x25cm) natłuścić i wysypać kaszą manną. Przelać do niej ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 35 minut w temp. 180 stopni. Wyjąć, wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty.
Składniki na masę serową:
1kg białego sera zmielonego trzykrotnie lub dobrego wiaderkowego
1 szkl cukru
5 jajek
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (klik)
Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać ser, budyń w proszku i mąkę. Zmiksować. Blaszkę (20x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 170 stopni. Dobrze wystudzić.
Składniki na masę:
400ml kwaśnej śmietany 18%
300g masła
5 czubatych łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią (klik)
Masło utrzeć z cukrem. Partiami dodawać śmietanę i lekko zmiksować. Masę podzielić na pół.
Składniki na polewę:
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
2-3 łyżki śmietany kremówki.
Czekoladę podgrzać w kąpieli wodnej z kremówką. Powinna być gładka i płynna.
Na pierwszy blat ciasta przełożyć połowę masy i dokładnie rozsmarować*. Na to przekładamy sernik i smarujemy drugą połową masy. Wierzch polewamy polewą i posypujemy siekanymi orzechami. Ciasto powinno się chłodzić przynajmniej przez noc.
*Ciasto najlepiej składać przy pomocy dwóch deseczek. Sernik wykładamy kładąc deseczkę na wierzch blaszki. Energicznie odwracamy do góry dnem cały czas przytrzymując. Sernik znajdzie się na deseczce. Zdejmujemy blaszkę i ściągamy papier do pieczenia. Sernik smarujemy połową masy i przykrywamy biszkoptem. Na to dajemy deseczkę i znów odwracamy. Teraz wierzch sernika znów smarujemy masą i kładziemy biszkoptowy blat. Całość polewamy polewą.
Smacznego :)
Wygląda doskonale. Świąteczny , piękny serniczek. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńobłędnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńSernik gotowy .W pierwszy dzien swiat bedzie probowany.Ciekawa strasznie jestem jak w calosci smakuje.Probowalam tylko pojedynczo masy.Zdam relacje po swietach jak smakowal .Wesolych Swiat.
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo i niecierpliwie czekam aż zdasz relacje :)
Usuńa swoją droga - jesteś błyskawiczna :D
UsuńO mniam, ależ bosko wygląda... I konsystencja tego sernika, mmm... Poezja :)
OdpowiedzUsuńw jakiej temperaturze piec ten biszkopt, w 180 st.?
OdpowiedzUsuńtak. pieczemy w 180 stopniach
UsuńPiekłam ten sernik na święta...:) Wyszedł przepyszny :) Każdy się zajadał. Dziękuję Ci za ten przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakował :) Pozdrawiam :)
Usuńserniczek rewelacja, bardzo podoba mi się połączenie sera i ciasta orzechowego, a kompletnym zaskoczeniem był dla mnie krem na bazie kwaśnej śmietany, z pewnością jeszcze nie raz go wykorzystam. Dziękuję za pyszny przepis i serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSmietana ma byc gesta?
OdpowiedzUsuńjedna ma być 12-18% a druga kremówka 30-36%
UsuńSuper ciacho!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://snowarskakarolina.blog.onet.pl/
Pycha polecam
OdpowiedzUsuńCzy dobrze rozumiem ze te 400 ml trzeba podzielić na pół czyli 200 ml 18% lub 12% i 200 ml 30% lub 36% bo w przepisie jest 400 ml 18% ?
OdpowiedzUsuńRobiłam go wiele razy jest przepyszny 😍
OdpowiedzUsuńRobiłam go wiele razy jest przepyszny 😍
OdpowiedzUsuńDzisiaj mam zamiar go upiec - wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńNa dużą blachę można by było zrobić tylko jakie proporcje?Półtorej porcji by wystarczyło?
OdpowiedzUsuńA czy ta kwasna smietane mozna czyms zastapic? Jakos boje sie tej smietany bo tu w kanadzie sa b.kwasne.Dziekuje.
OdpowiedzUsuń