Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...
29 marca 2014
Makowiec na kruchym cienkim cieście
Lubimy makowce. Nie często je robię ale jeśli już się pojawi na naszym stole to musi być prawdziwie "makowy" ;) Nie jakiś udawany, gdzie trzeba liczyć ziarenka maku by się go dopatrzyć.... Maku ma być dużo, nawet bardzo dużo, Ciasta już niekoniecznie ;) Ten makowiec wypatrzyłam już daaawno na blogu Śladami Słodkiej Babeczki - dzisiaj z minimalnymi zmianami go w końcu zrobiłam :) Baaardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki na ciasto:
3 szkl mąki pszennej (ok. 460g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g margaryny
5 żółtek
1/2 szkl. cukru pudru
odrobina lodowatej wody (opcjonalnie)
Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać. Jeśli ciasto tego wymaga (np. jajka były ciut mniejsze to można dodać odrobinkę lodowatej wody tak by konsystencja była właściwa). Ciasto powinno być plastyczne i łatwo się wałkować.
Podzielić je na dwie części tak by jedna była troszkę większa od drugiej.
Blaszkę (23x33) wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować na dno i boki blaszki. Blaszkę oraz drugą część ciasta wstawić do lodówki na ok 30 minut.
Składniki na masę makową:
1kg maku
5 jajek
400g cukru
150g miękkiego masła
kilka kropel olejku migdałowego lub specjalnego do makowców
ok 80-100g siekanych migdałów i orzechów
ok. 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
100g rodzynek
3 łyżki miodu
szczypta soli
Masę makową możemy przygotować sobie dzień wcześniej wówczas zrobienie makowca pójdzie nam dużo sprawniej.
Mak sparzyć dokładnie, odcedzić i wystudzić. Zimny zmielić w maszynce trzy razy. (Można zaoszczędzić czas i kupić mak już zmielony).
Żółtka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę. Następnie partiami dodawać masło nie przerywająć miksowania. Dodać mak, bakalie, skórkę pomarańczową, aromat i miód. Dokładnie wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do maku.
Masę makową przełożyć do blaszki wcześniej wylepionej ciastem. Wyrównać. Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt o takiej wielkości jak wierzch ciasta. Delikatnie przełożyć ciasto na wierzch docisnąć i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp. 180 stopni. Upieczony makowiec wyjąć i wystudzić.
Składniki na polewę:
4 łyżki wrzątku
4 łyżki cukru
130g masła lub margaryny
4 łyżki kakao
ponadto:
migdały w płatkach do dekoracji
Cukier rozpuścić we wrzątku. Chwilę podgrzewać, dodać margarynę. Gdy się rozpuści zdjąć z ognia, dodać przesiane kakao, a rózgą dokładnie wymieszać całość na gładko. Lekko przestudzić i polać wierzch makowca. wygładzić i posypać siekanymi migdałami lub migdałami w płatkach. Dokładnie wystudzić
Składniki na lukier:
1/2 szkl cukru pudru (może być ciut mniej)
odrobina gorącej wody
odrobina białka
Wszystkie składniki bardzo dokładnie utrzeć do białości. Lukrem zrobić ozdobne esy-floresy na wierzchu polewy. Poczekać aż lukier stężeje. Kroić w kwadraty.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda pysznie:) lubię makowce:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTeż lubię makowce
OdpowiedzUsuńMakowiec, rodzinne święta . Zapraszam do mnie http://zdrowiejesrok.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda. Takiego makowca nie robiłam jeszcze. Zwykle robię strucle makowe.
OdpowiedzUsuńale duuuużo maku! po domowemu :]
OdpowiedzUsuńmalowiec wygląda świetnie,uwielbiam go,tyle że w zaciszu domowym,bo wśród ludzi potem mam czarny uśmiech :D
OdpowiedzUsuńpiękny zestaw talerzyk/filiżanka,w maki-moje ulubione kwiaty :)
wygląda smakowicie……lubię jak w cieście jest dużo maku i jeszcze jest do tego wilgotny
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Moja mama też robi takiego grubaska ;) tylko, że na babkowym, ucieranym cieście, które nakłada też na górę.
OdpowiedzUsuń