Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


27 marca 2014

Batony owsiane z orzechami, migdałami i suszonymi owocami



Batony owsiane to idealna przekąska na II śniadanie lub podwieczorek. Doskonale smakują ze szklanką mleka. Pyszne, zdrowe i pożywne. Podobny przepis pojawił się już na blogu (klik)
Dzisiejsza propozycja wzbogacona jest o pyszne suszone owoce oraz migdały. Baaardzo Wam polecam :)


Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 510g)
250g płatków owsianych górskich
75g wiórek kokosowych
120g suszonych moreli (pokrojone w kostkę)
garść rodzynek
7 suszonych śliwek (pokrojone w kostkę)
130g orzeszków ziemnych niesolonych
20g płatków migdałowych
70g nasion słonecznika
30g pestek dyni
30g ziaren sezamu



Mleko podgrzać w rondelku. Wszystkie suche składniki bardzo dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Zalać ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x33). Wyrównać dokładnie ale nie dociskać by nie były twarde. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec. 60 min w temp. 130 stopni (na ostatnie 5 minut włączyć opiekanie celem lekkiego zarumienienia). Upieczone ciasto wyjąć i odczekać ok. 15-20 minut. Po tym czasie pokroić ostrym nożem i odstawić do całkowitego wystudzenia. Ciasteczka zaraz po wyjęciu z piekarnika będą bardzo miękkie. W miarę stygnięcia będą odpowiednio twardniały.
Smacznego :)








Do przygotowania batonów użyłam owoców suszonych firmy Helio.
Owoce te są  w 100% naturalne dzięki naturalnemu procesowi suszenia. Nie zawierają typowych dla suszonych owoców konserwantów E200 oraz E220.
Suszone owoce pomagają w utrzymywaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Są także polecane w dietach redukujących wagę z uwagi na wysoką zawartość błonnika. Są bogate w witaminy, wartości odżywcze, mikro i makroelementy.

Śliwki kalifornijskie:
- pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit
- zawierają potas wspomagający prawidłowe ciśnienie krwi
- zawierają miedź wspomagającą układ nerwowy, odpornościowy, włosy oraz skórę
zawierają wit. B2, B6 oraz A odpowiedzialne między innymi za prawidłowe widzenie

Morele suszone:
- zawierają wapń odpowiedzialny za prawidłowy metabolizm energetyczny, wspomagający funkcjonowanie mięśni, pomagający utrzymać w zdrowiu kości i zęby
- zawierają żelazo wspomagające produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz pracę układu odpornościowego
- zawierają niacynę wspomagającą między innymi układ nerwowy oraz pomagającą zachować zdrową skórę
zawierają witaminy: A, B2, B6, C i E.

Rodzynki sułtańskie:
- zawierają fosfor wspomagający utrzymanie zdrowych kości i zębów
- zawierają mangan wspomagający prawidłowy metabolizm energetyczny
- zawierają potas wspomagający układ nerwowy, utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i funkcjonowanie mięśni
- zawierają witaminę B6 wspomagającą między innymi regulację aktywności hormonalnej



3 komentarze:

  1. Mmm wyglądają smakowicie :) Lubię suszone owoce i pestki dyni i słonecznika więc chyba byłyby dla mnie w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie batony są super ale ja jestem jednak w 100% wierna sezamkom . ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. są przepyszne, robię juz po raz drugi, właśnie się pieką, polecam

    OdpowiedzUsuń