Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


8 marca 2014

Muffinki jogurtowo-cytrynowe z cytrynowym lukrem

 

Pyszne idealnie cytrynowe z cudownym kwaskowym lukrem. Proste i błyskawiczne w przygotowaniu jak większość muffinek :) Zaledwie w pół godziny może pojawić się na Waszym stole 12 słodkich babeczek :) Przepis zaczerpnięty z kalendarza Thermomix 2014. Polecam baaaardzo :)


Składniki na 12 szt:
1 jajko
150g cukru
60g oleju
150g jogurtu naturalnego
100g mleka
40g soku z cytryny (z jednej cytryny)
skórka otarta z jednej cytryny (tylko żółta część)
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli

składniki na lukier:
130g cukru pudru (jeśli robicie w thermomixie użyjcie zwykłego)
2 łyżki soku z cytryny
kandyzowana skórka cytrynowa do dekoracji


wykonanie thermomix:
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Foremkę muminkową wyłożyć papilotkami
Do naczynia dać jajko, cukier, olej, jogurt, mleko, skórkę i sok z cytryny. Zmiksować 30sek/obr.4
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Zmiksować 20sek/obr3
Ciasto przełożyć do foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 min.
Naczynie dokładnie umyć i osuszyć. Wsypać cukier - zmiksować 8sek/obr.10. Dodać sok z cytryny i wymieszać 15sek/obr.4 Upieczone zimne muffinki polać lukrem i udekorować kandyzowaną skórką cytrynową lub pomarańczową.

wykonanie tradycyjne:
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Foremkę muminkową wyłożyć papilotkami 
Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, cukrem i solą. Jajko zmiksować z jogurtem, mlekiem, olejem, skórka i sokiem z cytryny. Mokre połączyć z sypkimi i dokładnie, ale krótko wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 min.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny.  Upieczone zimne muffinki polać lukrem i udekorować kandyzowaną skórką cytrynową lub pomarańczową.
Smacznego :)





5 komentarzy:

  1. wczoraj właśnie myślałam, by upiec takie muffinki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffiny to najlepsze ciasta pod słońcem ,nie dość że się je szybko robi,wariacji na ich tema jest sporo, a do tego wszystkim smakują.Te cytrynowe pychota!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czuje , że już niedułgo będę się nimi zajadać i domownicy również . ; p
    blackbibl.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie. I z tym lukrem wyglądają bosko !:)

    OdpowiedzUsuń