Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


5 marca 2014

Dieta 1100 kcal - ogólne zasady

 


Zgodnie z obietnicą złożoną na Facebooku wrzucam Wam ogólne zasady diety 1100 kcal. W zasadzie trudno w tym przypadku mówić o diecie... Tak naprawdę jest to nauka racjonalnego odżywiania i ideałem byłoby pozostać przy tych zasadach na stałe zwiększając jedynie wagę produktów po zakończeniu procesu odchudzania. Postaram się w tym poście opisać główne zasady jakimi powinniśmy się kierować, produkty których należy unikać i te które wolno nam bezkarnie jeść. W tabelach umieściłam wagę produktów oraz ich zamienniki. Wiem, że gotowanie osobnego obiadu dla siebie może być kłopotliwe... Jeśli chcecie zrzucić kilka kilogramów wspólnie np z mężem to wrzuciłam także tabelkę z ilością wagową produktów dla diety 1700kcal.
Informacjami podzieliłam się z Wami w oparciu o program stworzony przez Centrum Leczenia Otyłości w Krakowie. Jeśli macie problem z wagą zachęcam Was do odwiedzenia dietetyka. Pomoże on Wam dobrać odpowiedni program odżywiania i nakreśli bliższe zasady.
To czym dzielę się z Wami dzisiaj mam nadzieję, że choć troszkę komuś pomoże :)
Postaram się także codziennie wrzucać przepis na obiad dostosowany do diety 1100 kcal. Za każdym razem będę go umieszczała w zakładce do tego przeznaczonej i tam też znajdziecie je zbiorczo... A więc zaczynamy - razem będzie nam łatwiej :)


Ważne informacje:


  1. Jemy 4 posiłki dziennie: śniadanie, II śniadanie, obiad i kolację. Odstęp między posiłkami powinien wynosić 3-5 godzin. Oprócz tego mamy prawo do jednej przekąski w ciągu dnia (150g owoców  lub 300g produktów mlecznych. Jeśli np. dodajesz mleko do kawy uwzględnij to :)
  2.  Jeśli odczuwamy głód między posiłkami wolno nam dojadać niskokalorycznymi warzywami takimi jak: pomidory, ogórki, kapusta, kalafior, brokuły, sałata, papryka, seler naciowy, rzodkiewka, rzepa, , brukselka, cykoria, grzyby, cukinia, bakłażan, fasolka szparagowa.
  3. Jeśli zdarzy Ci się zjeść coś "niedozwolonego" w żadnym wypadku nie rezygnuj "na to konto" z jakiegoś posiłku. Zwiększ po prostu aktywność fizyczną.
  4. Posiłki można zamieniać kolejnością, jednak dzień zaczynamy zawsze od śniadania. Zjadamy je możliwie najwcześniej po przebudzeniu.
  5. Pijemy ok. 1,5 litra płynów niesłodzonych w ciągu dnia (woda niegazowana, kawa herbata)
  6. Każdy z czterech posiłków winien zawierać w swym składzie: węglowodany + białka + warzywa
  7. Produkty dokładnie ważymy na wadze elektronicznej (!) przed ich obróbką termiczną.





PRODUKTY ZALECANE

PRODUKTY ZABRONIONE
NAPOJE
Woda niegazowana
Herbata, kawa bez cukru
Soki wyciśnięte z owoców
Soki kupne kartonowe
Napoje gazowane słodzone
Kakao, alkohol
PIECZYWO I ZBOŻA
Pieczywo bez ziaren soi, słonecznika i sezamu, chleb żytni, razowy, dowolne kasze, ryż, makarony
Płatki owsiane, musli, granola, płatki kukurydziane, chleb pszenno-żytni, jasne pieczywo, bułki, drożdżówki, pieczywo z ziarnami
ZIEMNIAKI
Gotowane, pieczone, puree (bez masła i śmietany)
Kluski, frytki, placki ziemniaczane, smażone dania z ziemniaków
JAJKA
W dowolnej postaci, jednak nie więcej niż 2-3/tyg. Wymiennie z mięsem, wędlinami lub twarogiem

MIĘSO I RYBY
Cudy drób (kurczak, indyk), cielęcina, wołowina, królik, dzik, wędliny drobiowe, chude ryby (mintaj, dorsz, morszczuk, pstrąg rzeczny, panga, tunczyk świeży lub w sosie własnym)
Tłusty drób (kaczki, gęsi), wieprzowina, pasztety, parówki, podroby, kaszanki, tłuste ryby (makrela, szprotka, węgorz), ryby w oleju
MLEKO I PRZETWORY MLECZNE
Chude mleko (0,5-1,5%), kefiry, jogurty i maślanki do 60kcal/100g, chude twarogi i serki niesłodzone do 3% tłuszczu
Mleko 2-3,2%, produkty mleczne powyżej 60 kcal/100g, tłuste twarożki i sery powyżej 8% tłuszczu
TŁUSZCZE
2-3 łyżeczki oliwy z oliwek/dzień
Margaryny, masła
WARZYWA
Wszystkie surowe, gotowane, marynowane lub kiszone.
UWAGA!
Suche nasiona strączkowe (groch, groszek z puszki, fasola, soja są dozwolone jednak mogą być stosowane w zamian za mięso.
I tak: 100g mięsa to:
-100g grochu, bobu, fasoli
-35g soczewicy
-25g soi



OWOCE
Wszystkie za wyjątkiem bananów i winogron w ilości 150g/dzień
Banany, winogrona, owoce w syropie, owoce suszone, orzechy, pestki
ZUPY
Jarzynowe na chudych wywarach zabielane jogurtem lub mlekiem
Z dodatkiem makaronów, ryżu, ziemniaków, tłuste zabielane śmietaną lub zasmażką.
DODATKI I PRZYPRAWY
Wszystkie przyprawy, zioła, sól, pieprz, ocet, musztarda, chrzan, vegeta, koncentrat pomidorowy, keczup
Majonez i sosy majonezowe
INNE

Cukier, miód, słodycze, gotowe dania do podgrzewania w mikrofalówce, pizza, hamburgery, hot-dogi i wszelkie dania typu fast food



PRODUKTY I ICH ZAMIENNIKI ORAZ ILOŚĆ JAKĄ POWINNIŚMY SPOŻYWAĆ W CIĄGU DNIA:




DIETA 1100kcal


ZAMIENNIKI

WĘGLOWODANY
Pieczywo (razowe, graham, żytnie bez ziaren): 150g
50g pieczywa = 30g ryżu/kaszy/makaronu
Ziemniaki: 100g
100g ziemniaków=25g ryżu/kaszy/makaronu
BIAŁKA
Chude mięso lub ryba do obiadu: 100g
2 jajka lub 100g twarogu
Chude wędliny lub ryby do kanapek: 20g
20g twarogu
Mleko 0,5-1,5% tłuszczu 300g
300g kefiru/jogurtu/maślanki o kaloryczności do 60kcal/100g
Chudy twaróg do kanapek 30g
30g wędliny lub 1/2 jajka
Jajko 1/2 szt
30g wędliny lub twarogu
TŁUSZCZE
Oliwa 2 łyżeczki/ dzień

OWOCE
Wszystkie 150g (z wyjątkiem bananów i winogron)

WARZYWA
Korzeniowe (buraki, marchew, seler, pietruszka) do 600g
niskokaloryczne bez ograniczeń






DIETA 1700kcal


ZAMIENNIKI

WĘGLOWODANY
Pieczywo (razowe, graham, żytnie bez ziaren): 300g
100g pieczywa = 50g ryżu/kaszy/makaronu
Ziemniaki: 200g
200g ziemniaków=50g ryżu/kaszy/makaronu
BIAŁKA
Chude mięso lub ryba do obiadu: 130g
2 jajka lub 130g twarogu
Chude wędliny lub ryby do kanapek: 30g
30g twarogu
Mleko 0,5-1,5% tłuszczu 400g
400g kefiru/jogurtu/maślanki o kaloryczności do 60kcal/100g
Chudy twaróg do kanapek 50g
50g wędliny lub 1/2 jajka
Jajko 1 szt
50g wędliny lub twarogu
TŁUSZCZE
Oliwa 3 łyżeczki/ dzień

OWOCE
Wszystkie 200g (z wyjątkiem bananów i winogron)

WARZYWA
Korzeniowe (buraki, marchew, seler, pietruszka) do 600g
niskokaloryczne bez ograniczeń



Propozycje posiłków na ŚNIADANIE I KOLACJĘ (dieta 1100 kcal):
  • 50g pieczywa+30g wędliny drobiowej+dowolne warzywa i napój
  • 50g pieczywa+30g twarożku pomieszanego z 2 łyżkami jogurtu, koperku i rzodkiewki+dowolny napój
  • 50g pieczywa +1/2 jajka+dowolne warzywa i napój
  • 50g pieczywa+30g tuńczyka w sosie własnym+dowolne warzywa i napój
  • 50g pieczywa z musztardą+30g kabanosa drobiowego+ogórek konserwowy+dowolne warzywa i napój
  • 50g pieczywa+15g twarogu+15g wędzonego dorsza+dowolne warzywa i napój
  • 50g pieczywa+30g twarożku ziarnistego+dowolne warzywa i napój
  • 50g pieczywa+30g serka homo+50g owoców (mango, kiwi, gruszka)+dowolny napój
II ŚNIADANIA (dieta 1100 kcal):
  • można komponować jak wyżej z tą tylko różnicą że stosujemy: 50 pieczywa+20g wędliny/ryby lub twarogu.

 Przy diecie 1700 kcal:

śniadania i kolacje to 100g pieczywa+50wędliny/ryby/sera
natomiast II śniadania to: 100g pieczywa+30g wędliny/sera/ryby


Jeśli chodzi o "wspomagacze" farmaceutyczne -  ja ich unikam. Z kilku względów... Po pierwsze mi nie służą (jestem uczulona na dwa spośród nich które stosowałam - z resztą już się bałam eksperymentować), a poza tym  nie chcę po ich odstawieniu znów przybierać na wadze. Tak już było parę razy...

Jedyny sposób w jaki sobie pomagam to ZIELONA KAWA. Jest w 100% naturalna. Przyspiesza spalanie cukrów i tłuszczu trzykrotnie i nie uczula. Kawę piję 1x dziennie przed śniadaniem. Robię napar w ilości 3 łyżeczki na szklankę wody (temp.90stopni)
Jest świetna! W smaku nie przypomina tradycyjnej palonej kawy, ma lekko orzechowy smak i zielony kolor (trzeba się do niej przyzwyczaić) ale na prawdę jest skuteczna i serio po niej się chudnie!!!!!
 
POWODZENIA !!!!




12 komentarzy:

  1. Nie rozumiem tej Pani diety. Zabronione płatki owsiane ?! - przecież to świetne źródło błonnika i energii szczególnie jeśli spożywa się je na śniadanie. A pieczywo? Dlaczego bez ziaren? - ziarna zawierają również błonnik i witaminy szczególnie z grupy B do tego bogate są w kwasy tłuszczowe które obniżają ryzyko chorób sercowo naczyniowych (są źródłem kwasów omega 3 i omega 6 obniżają również poziom cholesterolu frakcji LDL . Kolejny fakt dlaczego nie można pić soków owocowych - to świetne źródło witamin, antyoksydantów - lepiej wybrać taki sok niż np. cole zero (i co z tego że ona nie ma kalorii za to porównajmy wartości jakie do organizmu wnosi nam taki sok a jakie cola). A co orzechy zrobiły że są zabronione - przecież to świetne źródło kwasów tłuszczowych, choć wiadomo że nie można z nimi przesadzać gdyż są wysokokaloryczne. Jednakże najnowsze badania przedstawiają wpływ spożywania 4-5 porcji orzechów tygodniowo, na obniżenie ryzyka ChUK. Co lepiej na przekąskę zjeść taki styropian (wafle ryżowe) czy orzechy? Chyba odpowiedź jest prosta - popularne "styropiany" mają strasznie wysoki IG (wpływ na wahania glukozy we krwi) I jeszcze zabronione tłuste ryby - paranoja to one właśnie dostarczają NNKT do organizmu i wpływajną na obniżenie frakcji LDL cholesterolu. Śledź , makrela łosoś czy tuńczyk to właśnie tłuste ryby są najlepszym źródłem PUFA dla organizmu. A co do bananów przecież to świetne źródło potasu - wpływające na prawidłowe działanie mięśni i pracę serca. Nie wpadajmy w paranoje trzeba jeść wszystko tyle że z umiarem. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się Twoja dieta. Niestety jakiś czas temu badanie na nietolerancję glutenu wykazało, że mam z tym problem, więc musiałem wykluczyć część produktów. Mimo wszystko i tak jestem w stanie zachowywać reguły tej diety. Już widzę poprawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyjątkowo durna dieta . pani z 17 grudnia 2015 ma racje. No i taka kaloryczność 110kcal to murowany efekt jo-jo, który już pewnie po tej diecie mialas.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dieta prezentowana przez Panią jest identyczna z dietą, jaką otrzymaną przeze mnie w centrum leczenie nadwagi i otyłości w Krakowie (ul. Garncarska). Pani przedstawia "wyciąg". Faktycznie jest skuteczna; uczy nowych nawyków, tylko trzeba po niej stosować dietę stabilizacyjną :) Czy nie obawia się Pani, że zostanie posądzona o plagiat...Tak czy owak super, że pomaga Pani ludziom odzyskać zdrowie, dzięki propagowaniu tej diety. Pozdrawiam Aneta M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również jestem na diecie pudełkowej, ale jeszcze nie tak nisko kalorycznej. Dopiero jak zrzucę zbędne kilogramy to wtedy stopniowo będę przechodzić niżej. Ogólnie jestem zdania, iż catering dietetyczny https://www.lightbox.pl/gdynia to bardzo fajne rozwiązanie dla wszystkich którym nie jest obojętny los ich ciała. W końcu zdrowe odżywianie sprawia, że całe nasze ciało także jest zdrowsze.

    OdpowiedzUsuń
  7. Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeśli chodzi o mnie to niestety taka dieta byłaby dla mnie zbyt mało kaloryczna. Również jestem przekonany, tak jak napisano w https://jakszef.pl/wlasciwie-dobrana-dieta-nie-oznacza-wyrzeczen-sprawdz-jak-jesc-zeby-schudnac/ iż dobrze dobrana dieta może dać nam maksimum radości i zero wyrzeczeń.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przecież to tak naprawdę nie jest dieta dla każdego. W sumie tyle kalorii to zbyt mało kalorii i moim zdaniem nie warto się na coś takiego kierować. Ja ogólnie sprawdzam różne opcje, ale raczej dieta pudełkowa https://justdoeatcatering.com.pl/ to coś ważnego i można ogólnie zadbać o siebie. No i o swoje zdrowie, co też jest ważne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Plan diety dla kobiet powinien być zrównoważony, bogaty w składniki odżywcze i dopasowany do indywidualnych potrzeb organizmu
    https://fitszef.pl/catering-dietetyczny-gdansk/

    OdpowiedzUsuń
  11. Pamiętajcie że spożywanie zbilansowanej diety jest ważne dla utrzymania zdrowych jelit. Dodanie probiotyków do diety https://trilac.pl/ może pomóc we wspieraniu wzrostu korzystnych bakterii, które mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego.

    OdpowiedzUsuń
  12. Każdy z nas, będąc w temacie zdrowego odżywiania, z pewnością słyszał o szkodliwości niektórych składników żywności. Jednym z nich jest szelak, substancja wykorzystywana do pokrywania owoców i warzyw w celu przedłużenia ich trwałości. Często jest ona wymieniana na liście składników jako E904, co może wzbudzić obawy u osób dbających o swoje zdrowie. Można o tym poczytać na stronie https://foodexpert.pl/e904-szelak-co-to-jest-czy-jest-szkodliwy/

    OdpowiedzUsuń