Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


23 kwietnia 2012

Ciasto marchewkowe



Kiedyś dodawanie do ciast cukinii, ziemniaków lub właśnie marchewki było dla mnie mega ekstremalnym doświadczeniem. Dzisiaj już tak nie uważam i to dobrze, bo takie wypieki są pyszne :)Przepis na to ciasto marchewkowe dostałam kiedyś od mojej znajomej - Bysiu dziękuję Ci :* Pozwoliłam sobie dodać troszke od siebie :) Piekę je zarówno w blaszce prostokatnej (25x35) i wówczas wychodzi niższe lub w tortownicy (26cm) i wówczas mamy bardziej okazałe ciacho :). Ciasto jest mięciuteńkie, aromatyczne w smaku nieco przypominające piernik. Polecam :)


Składniki:
2 szkl. mąki tortowej (czubate)
1 szkl. cukru (jak wolicie słodsze to 1i1/4 szkl)
1i1/4 szkl. oleju
garść orzechów posiekanych
50g wiórek kokosowych (opcjonalnie)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 szkl. marchewki (drobno startej i odciśniętej)
4 jaja
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cynamonu

ponadto:
polewa
orzechy, migdały do posypania


Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Na koniec wmieszać orzechy i kokos. Ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki (35x25 lub o średnicy 26cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni przez ok 45 minut. Po upieczeniu wystudzić i polać polewą białą lub czekoladową oraz dodatkowo posypać posiekanymi orzechami.
Smacznego :)







17 komentarzy:

  1. Wlasnie dokonczylam moje marchewkowe :) Pyszne bylo! Pisze sie wiec i na Twoje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszne ciasto. Uwielbiam takie :)
    Dawno nie robiłam marchewkowego,więc czas to chyba zmienić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno już jadłam marchewkowe. Narobiłaś mi apetytu;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda i chętnie wproszę się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak zrobic biala polewe i czy tam jest 1 i 1/4 szkl oleju tak duzo trzeba dac??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na białą polewę jest podlinkowany pod napisem :) lub jest bezpośrednio tutaj: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/04/polewa-ala-biaa-czekolada-do-ciast.html
      Jesli chodzi o olej to nie ma pomyłki :) Można zacząć od 1 szkl. i stopniowo dolewać. Zależy ile dodajemy bakalii i ewentualnie czy jest kokos :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. wlasne znalazlam link do polewy ale niestety w Angli widzialam tylko jeden jakis rodzaj mleka w proszku i jeszcze go nie sprawdzalam czy sie nadaje :) jestem wlasnie w trakcie robienia tego ciasta dam znac po degustacji ;D pozdrawiam Aska :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyszlo pyszniutkie i strasznie uroslo :) super przepis :)

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę :) I cieszę się że smakuje. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. przyznaje bez bicia nigdy nie jadøam ale wygláda pysznie wiéc zrobie!

    obserwuje i zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasto marchewkowe :) Genialną polewą jest dla mnie połączenie serka Philadelphia z masłem - 125g serka zmieszać z 50g masła. Serek jest słony i świetnie komponuje się smakowo z ciastem... Jeśli lubisz połączenia słodko-słone, będziesz zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Strasznie dobre! Chociaż zamiast proszku do pieczenia dodałam tylko sodę to i tak wyszło pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam to ciasto, jest moim ulubionym, czasem też zamiast marchewki dodaję cukinię.
    Strasznie lubię Twojego bloga, jeszcze nigdy nie trafiłam, żeby mi tak wszystkie przepisy w 100% wychodziły. Dziękuję i pozdrawiam :)
    Aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ja dziękuję serdecznie za tak ciepłe słowa :)Bardzo... bardzo mi miło :) Pozdrawiam :)

      Usuń