Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


18 kwietnia 2012

Biała kiełbasa marynowana w winie, miodzie i musztardzie pieczona w cebuli



Biała kiełbasa jakoś zawsze mi pasowała tylko w żurku. Generalnie jak się tak zastanowić to w ogóle od niedawna mi pasuje do czegokolwiek ;) Wcześniej zdarzyło mi się jeść ją kilkakrotnie, ale szału nie było więc sobie darowałam... do czasu... Do czasu jak mój tata samodzielnie wziął się za wyroby szynek, kabanosów, kiełbas wędzonych i właśnie białej kiełbasy... Taka domowa jest przepyszna i taka mi smakuje baaardzo. Gdy wypatrzyłam na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki przepis na taką pieczoną kiełbasę od razu wiedziałam, że muszę ją zrobić tym bardziej że w lodówce jakby właśnie na ten przepis czekały sobie białe kiełbaski :) Polecam Wam baaaardzo, bo są przepyszne :)


Składniki na 4 porcje:
8 białych kiełbasek
6 średnich cebul
1 łyżka oleju
sól, pieprz, chili
1 łyżka ziół prowansalskich

Składniki na marynatę:
2 łyżki oleju
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka musztardy (sarepska, stołowa)
150ml białego wytrawnego wina (z powodzeniem może być również czerwone półsłodkie)


Składniki marynaty bardzo dokładnie wymieszać. Kiełbaski delikatnie ponakłuwać widelcem - zapobiega to ich pękaniu podczas pieczenia. Kiełbaski zalać marynatą i odstawić na kilka godzin przewracając je od czasu do czasu.

Cebule pokroić w piórka i podsmażyć na złoto na oleju. Doprawić.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie cebulę a na niej poukładać kiełbaski. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok 40 min. W trakcie pieczenia kiełbaski polewać 1-2 łyżkami marynaty, a na 10 minut przed końcem posypać ziołami prowansalskimi. Po tym czasie włączyć opcję "grill" i podpiec 5-10 minut by się ładnie przyrumieniły.
Podawać z warzywami i pieczywem :) 
Smacznego :)




 

8 komentarzy:

  1. O mniam! Niesamowicie pysznie wygląda, sądząc po dodatkach musi smakować wspaniale :)
    Miłego dnia!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne są i już... a że smaczne to nie mam żadnych wątpliwości :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobnie, uwielbiam białą marynowaną a dopiero potem opiekaną lub smażoną! Pycha, wygląda mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka piękna! Robię czasem podobnie, a czytając Twój opis
    dosłownie poczułam jej zapach achhh :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem,co się stało,ale dodawałam rano komentarz, a teraz go nie ma.
    Ta kiełbaska wygląda smakowicie, z takimi składnikami musi smakować rewelacyjnie!
    POzdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesteś Majanko jako pierwsza :) Ja widzę komentarz :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Aż ślinka cieknie! Wygląda świetnie. Zestawienie białej kiełbasy z taaaaką ilością cebuli to idealny obiad dla mnie :) A na deser, czekolada :) Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń