Strony

23 kwietnia 2012

Ciasto marchewkowe



Kiedyś dodawanie do ciast cukinii, ziemniaków lub właśnie marchewki było dla mnie mega ekstremalnym doświadczeniem. Dzisiaj już tak nie uważam i to dobrze, bo takie wypieki są pyszne :)Przepis na to ciasto marchewkowe dostałam kiedyś od mojej znajomej - Bysiu dziękuję Ci :* Pozwoliłam sobie dodać troszke od siebie :) Piekę je zarówno w blaszce prostokatnej (25x35) i wówczas wychodzi niższe lub w tortownicy (26cm) i wówczas mamy bardziej okazałe ciacho :). Ciasto jest mięciuteńkie, aromatyczne w smaku nieco przypominające piernik. Polecam :)


Składniki:
2 szkl. mąki tortowej (czubate)
1 szkl. cukru (jak wolicie słodsze to 1i1/4 szkl)
1i1/4 szkl. oleju
garść orzechów posiekanych
50g wiórek kokosowych (opcjonalnie)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 szkl. marchewki (drobno startej i odciśniętej)
4 jaja
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cynamonu

ponadto:
polewa
orzechy, migdały do posypania


Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Na koniec wmieszać orzechy i kokos. Ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki (35x25 lub o średnicy 26cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni przez ok 45 minut. Po upieczeniu wystudzić i polać polewą białą lub czekoladową oraz dodatkowo posypać posiekanymi orzechami.
Smacznego :)







17 komentarzy:

  1. Wlasnie dokonczylam moje marchewkowe :) Pyszne bylo! Pisze sie wiec i na Twoje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszne ciasto. Uwielbiam takie :)
    Dawno nie robiłam marchewkowego,więc czas to chyba zmienić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno już jadłam marchewkowe. Narobiłaś mi apetytu;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda i chętnie wproszę się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak zrobic biala polewe i czy tam jest 1 i 1/4 szkl oleju tak duzo trzeba dac??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na białą polewę jest podlinkowany pod napisem :) lub jest bezpośrednio tutaj: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/04/polewa-ala-biaa-czekolada-do-ciast.html
      Jesli chodzi o olej to nie ma pomyłki :) Można zacząć od 1 szkl. i stopniowo dolewać. Zależy ile dodajemy bakalii i ewentualnie czy jest kokos :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. wlasne znalazlam link do polewy ale niestety w Angli widzialam tylko jeden jakis rodzaj mleka w proszku i jeszcze go nie sprawdzalam czy sie nadaje :) jestem wlasnie w trakcie robienia tego ciasta dam znac po degustacji ;D pozdrawiam Aska :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyszlo pyszniutkie i strasznie uroslo :) super przepis :)

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę :) I cieszę się że smakuje. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. przyznaje bez bicia nigdy nie jadøam ale wygláda pysznie wiéc zrobie!

    obserwuje i zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasto marchewkowe :) Genialną polewą jest dla mnie połączenie serka Philadelphia z masłem - 125g serka zmieszać z 50g masła. Serek jest słony i świetnie komponuje się smakowo z ciastem... Jeśli lubisz połączenia słodko-słone, będziesz zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Strasznie dobre! Chociaż zamiast proszku do pieczenia dodałam tylko sodę to i tak wyszło pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam to ciasto, jest moim ulubionym, czasem też zamiast marchewki dodaję cukinię.
    Strasznie lubię Twojego bloga, jeszcze nigdy nie trafiłam, żeby mi tak wszystkie przepisy w 100% wychodziły. Dziękuję i pozdrawiam :)
    Aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ja dziękuję serdecznie za tak ciepłe słowa :)Bardzo... bardzo mi miło :) Pozdrawiam :)

      Usuń