Kiedyś dodawanie do ciast cukinii, ziemniaków lub właśnie marchewki było dla mnie mega ekstremalnym doświadczeniem. Dzisiaj już tak nie uważam i to dobrze, bo takie wypieki są pyszne :)Przepis na to ciasto marchewkowe dostałam kiedyś od mojej znajomej - Bysiu dziękuję Ci :* Pozwoliłam sobie dodać troszke od siebie :) Piekę je zarówno w blaszce prostokatnej (25x35) i wówczas wychodzi niższe lub w tortownicy (26cm) i wówczas mamy bardziej okazałe ciacho :). Ciasto jest mięciuteńkie, aromatyczne w smaku nieco przypominające piernik. Polecam :)
Składniki:
2 szkl. mąki tortowej (czubate)
1 szkl. cukru (jak wolicie słodsze to 1i1/4 szkl)
1i1/4 szkl. oleju
garść orzechów posiekanych
50g wiórek kokosowych (opcjonalnie)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 szkl. marchewki (drobno startej i odciśniętej)
4 jaja
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cynamonu
ponadto:
polewa
orzechy, migdały do posypania
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Na koniec wmieszać orzechy i kokos. Ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki (35x25 lub o średnicy 26cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni przez ok 45 minut. Po upieczeniu wystudzić i polać polewą białą lub czekoladową oraz dodatkowo posypać posiekanymi orzechami.
Smacznego :)
Wlasnie dokonczylam moje marchewkowe :) Pyszne bylo! Pisze sie wiec i na Twoje ;)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne ciasto. Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam marchewkowego,więc czas to chyba zmienić ;-)
Dawno już jadłam marchewkowe. Narobiłaś mi apetytu;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i chętnie wproszę się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńjak zrobic biala polewe i czy tam jest 1 i 1/4 szkl oleju tak duzo trzeba dac??
OdpowiedzUsuńPrzepis na białą polewę jest podlinkowany pod napisem :) lub jest bezpośrednio tutaj: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/04/polewa-ala-biaa-czekolada-do-ciast.html
UsuńJesli chodzi o olej to nie ma pomyłki :) Można zacząć od 1 szkl. i stopniowo dolewać. Zależy ile dodajemy bakalii i ewentualnie czy jest kokos :) Pozdrawiam :)
wlasne znalazlam link do polewy ale niestety w Angli widzialam tylko jeden jakis rodzaj mleka w proszku i jeszcze go nie sprawdzalam czy sie nadaje :) jestem wlasnie w trakcie robienia tego ciasta dam znac po degustacji ;D pozdrawiam Aska :)
OdpowiedzUsuńtrzymam mocno kciuki :)
Usuńwyszlo pyszniutkie i strasznie uroslo :) super przepis :)
UsuńBardzo się cieszę :) I cieszę się że smakuje. Pozdrawiam :)
Usuńprzyznaje bez bicia nigdy nie jadøam ale wygláda pysznie wiéc zrobie!
OdpowiedzUsuńobserwuje i zapraszam.
Uwielbiam ciasto marchewkowe :) Genialną polewą jest dla mnie połączenie serka Philadelphia z masłem - 125g serka zmieszać z 50g masła. Serek jest słony i świetnie komponuje się smakowo z ciastem... Jeśli lubisz połączenia słodko-słone, będziesz zadowolona :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Na pewno wypróbuję :)
UsuńStrasznie dobre! Chociaż zamiast proszku do pieczenia dodałam tylko sodę to i tak wyszło pyszne.
OdpowiedzUsuń:D Bardzo się cieszę :D
UsuńUwielbiam to ciasto, jest moim ulubionym, czasem też zamiast marchewki dodaję cukinię.
OdpowiedzUsuńStrasznie lubię Twojego bloga, jeszcze nigdy nie trafiłam, żeby mi tak wszystkie przepisy w 100% wychodziły. Dziękuję i pozdrawiam :)
Aneta
to ja dziękuję serdecznie za tak ciepłe słowa :)Bardzo... bardzo mi miło :) Pozdrawiam :)
Usuń