Absolutnie pyszna. Jedna z lepszych zup jakie miałam okazję ostatnio jeść. Oczarowała smakiem nawet moje dzieciaki, które do szpinaku podchodzą niestety jak pies do jeża ;) Zupka o pięknym wiosennym kolorze. Robi się ją błyskawicznie. Doskonale zda egzamin zarówno na codziennym jak i świątecznym obiedzie. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
150g świeżego szpinaku
spora garść roszponki
2 ziemniaki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 litr bulionu drobiowego
1/2 szkl. śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
Obrane cebule i ziemniaki pokroić w kostkę i chwilę smażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać szpinak i roszponkę i dusić pod przykryciem 5-7 min. Następnie zalać gorącym bulionem i gotować na niewielkim ogniu 20-25 minut pod przykryciem. Obrać czosnek i przecisnąc przez praskę, dodać sok z cytryny oraz śmietanę i całość zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiarteczki.
Smacznego :)
źródło inspiracji: "Zupy" Hanna Szymanderska z moimi zmianami
mam taki sam ręczniczek xd
OdpowiedzUsuńajć, ale apetyczna bulionóweczka. wiosenna.
Kocham szpinak pod każdą postacią, więc na pewno ta zupka też przypadłaby mi do gustu, po świętach zrobię, będzie jak znalazł po świątecznym przesycie. :) A Ty Kochana uważaj na chory paluszek, delikatnie się z nim obchodź i nie szalej już z nożami. :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością by mi posmakowała. Szpinak lubię, a takie wiosenne zupy to uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Bardzo w moim typie - na pewno wyprobuje! Zdjecia wygladaja niezwykle zachecajaco.
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! Uwielbiam szpinak, ale w zupie go jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna.Świetne zdjęcia
OdpowiedzUsuń