Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


26 kwietnia 2012

Rolada śmietanowa z jagodami



Jedna z moich ulubionych rolad... W zależności od tego z jakimi owocami ją robię smakuje za każdym razem inaczej :) Może być robiona z truskawkami, jagodami, poziomkami, jeżynami lub wiśniami. Robiąc ją z wiśniami dodatkowo polewam wierzch rolady czymś w rodzaju "kisielu", który gotuję z soku wiśniowego. Przepis na ciasto pochodzi z mojego starego zeszytu i mam go z jakiejś gazety ale dzisiaj już nie mam pojęcia jakiej.... Rolada doskonale się zwija, nie łamie, jest idealnie mięciuteńka i puszysta. Polecam baaardzo :)


Składniki:
3 jajka
5 łyżek wrzątku
150g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowgo (klik)
100g mąki tortowej
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500-750 ml śmietany 36%*
1,5-2,5 łyżki cukru pudru*
1 filiżanka jagód (kilka łyżek)


Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić bardzo dokładnie z wrzątkiem. Następnie nie przerywając dodać cukier waniliowy i zwykły oraz wsypać wymieszane maki. Ubijać jeszcze przez chwilę. Blachę (34x36 tą z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto i dokładnie równo rozprowadzić na całości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12-15 minut w temp. 210 stopni.  Podczas gdy biszkopt się piecze przygotowujemy na blacie wilgotna ściereczkę, która równo rozkładamy . Posypujemy ją lekko cukrem pudrem. Gdy biszkopt się upiecze postępujemy szybko. Wykładamy go sprawnym ruchem odwracając blachę do góry nogami na ściereczkę, następnie zdejmujemy delikatnie i równo ciągnąc papier do pieczenia. Teraz zwijamy szybko roladę razem ze ściereczką (od siebie do góry). Zostawiamy w ściereczce do wystygnięcia.

Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy (*ilość śmietany jest uzależniona od tego czy chcemy dać ją tylko do środka rolady i nie dekorować wierzchu wówczas wystarczy nam 500 ml. Jeśli dekorujemy dodatkowo grubo wierzch wówczas śmietany powinno być odpowiednio więcej. Słodzimy ją wedle uznania i w zależności od słodyczy owoców jakie dodajemy). Dodajemy 3/4 owoców (resztę odkładamy do dekoracji) i delikatnie mieszamy
Roladę delikatnie rozwijamy. Smarujemy śmietaną pozostawiając 5-7 cm nieposmarowany pasek wzdłuż od góry. (jeśli posmarujemy roladę na całej powierzchni wówczas przy zawijaniu część śmietany "wyjdzie" nam na końcu. Zwijamy roladę i układamy zakończeniem pod spód. Wstawiamy do lodówki celem schłodzenia na ok 1 godz. Gdy rolada się schłodzi smarujemy pozostałą śmietaną wierzch i boki śmietany i dodatkowo dekorujemy górę ( u mnie tylka nr 2c). Posypujemy odłożonymi owocami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)








10 komentarzy:

  1. Jest przepiękna. Mogę poprosić mały
    kawałeczek?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ cudna! Chętnie bym zjadła kawałek do kawki. Mniam,mniam:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała! Przepis zapisany, czekam na poziomki i jagody! Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przecudnie wyglada z ta chmura bitej smietany :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna rolada! Takie ciasta to coś dla mnie:) Czekam na sezonowe owoce i wypróbuję:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Taką delikatną roladę chętnie bym zjadła;)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda przepysznie! za rolady jeszcze się nie brałam, ale zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak patrzę na nią, to widzę lato!! Zjadłabym, oj tak!:)
    Pozdrawiam Cię cieplutko!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. prezentuje się znakomicie! palce, sztućce i talerzyki lizać :)

    OdpowiedzUsuń