Pyszna rolada czekoladowa z kremem na bazie serka mascarpone i nutelli. Ciasto nieco inne niż proponowane wcześniej w roladzie śmietanowej ale też warte wypróbowania :) Jeśli tylko go nie przesuszymy w piekarniku bardzo ładnie się zwinie (ja niestety robiłam kilka rzeczy na raz i rolada chwilkę dłużej się piekła niż należało. Efekrem tego troszkę pękła ale w smaku była super :). Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki i polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
4 jajka
szczypta soli
100g cukru
100g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50g gorzkiej czekolady drobniuteńko startej
3 łyżeczki (16g) cukru waniliowego (klik)
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno żółtka, przesiana mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wsypać startą czekoladę i delikatnie wymieszać by piana nie opadła. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ta z wyposażenia piekarnika 34x36). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12-15 minut w temp 180 stopni. W tym czasie przygotować wilgotna ściereczkę, która rozkładamy równo na blacie. Biszkopt po upieczeniu wyjmujemy i błyskawicznie przekładamy energicznie odwracając blaszkę "do góry dnem" tak by papier znalazł się u góry. Zdejmujemy go delikatnie i szybko zwijamy roladę razem ze ściereczką. Odkładamy do lekkiego wystygnięcia a w tym czasie przygotowujemy krem.
Składniki na krem:
250g serka mascarpone
5 łyżek nutelli
Serek mascarpone lekko zmiksować. Dodać nutellę i miksować jeszcze chwilę na gładki krem.
Krem dokładnie rozsmarować na cieście (pozostawić 2-3 cm pasek nieposmarowany kremem od końca rolady) i ponownie zwinąć układając zakończeniem na spód. Odstawić do lodówki i schłodzić. Przygotować polewę.
Składniki na polewę:
100g mlecznej lub gorzkiej czekolady
30g masła
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać na gładki krem. Lekko przestudzona polewą polać roladę i ponownie schłodzić.
Smacznego :)
nie dosyć, że czekoladowa, to jeszcze z nutellą.
OdpowiedzUsuńraj dla czekoholików.
Wspaniałe ciasto! Wygląda bardzo smakowicie! pychota!
OdpowiedzUsuńwygląda bosko, jako czekoladholiczka muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu cudownie! Pieknie Ci te rolady wychodzą:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ta rolada to spełnienie moich czekoladowych marzeń! Kakaowe ciasto, krem z Nutellą...absolutnie czekoladowa doskonałość :)
OdpowiedzUsuńRolada, to tak pyszne ciasto, że nie można mu się oprzeć, Twoja wygląda nieziemsko pysznie i cudnie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńte truskawki do czekoladowej rolady to doskonałe uzupełnienie.
OdpowiedzUsuńPiękna i smaczna;) Takie połączenie to niebo w gębie;)
OdpowiedzUsuńJejku, ale narobiłaś mi ochoty tymi wspaniałymi zdjęciami :-)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam roladę kawową, ale patrząc na twój wypiek pewnie skuszę się na czekoladową :-)
Uwielbiam rolady! A jeszcze z nutellą! Pycha:)
OdpowiedzUsuńOj pychotka……..upiekę na urodziny mego syna…….
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny