Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


29 kwietnia 2012

Rolada czekoladowa z nutellą



Pyszna rolada czekoladowa z kremem na bazie serka mascarpone i nutelli. Ciasto nieco inne niż proponowane wcześniej w roladzie śmietanowej ale też warte wypróbowania :) Jeśli tylko go nie przesuszymy w piekarniku bardzo ładnie się zwinie (ja niestety robiłam kilka rzeczy na raz i rolada chwilkę dłużej się piekła niż należało. Efekrem tego troszkę pękła ale w smaku była super :). Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki i polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
4 jajka
szczypta soli
100g cukru
100g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50g gorzkiej czekolady drobniuteńko startej
3 łyżeczki (16g) cukru waniliowego (klik)


Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno żółtka, przesiana mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wsypać startą czekoladę i delikatnie wymieszać by piana nie opadła. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ta z wyposażenia piekarnika 34x36). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12-15 minut w temp 180 stopni. W tym czasie przygotować wilgotna ściereczkę, która rozkładamy równo na blacie. Biszkopt po upieczeniu wyjmujemy i błyskawicznie przekładamy energicznie odwracając blaszkę "do góry dnem" tak by papier znalazł się u góry. Zdejmujemy go delikatnie i szybko zwijamy roladę razem ze ściereczką. Odkładamy do lekkiego wystygnięcia a w tym czasie przygotowujemy krem.


Składniki na krem:
250g serka mascarpone
5 łyżek nutelli


Serek mascarpone lekko zmiksować. Dodać nutellę i miksować jeszcze chwilę na gładki krem.
Krem dokładnie rozsmarować na cieście (pozostawić 2-3 cm pasek nieposmarowany kremem od końca rolady) i ponownie zwinąć układając zakończeniem na spód. Odstawić do lodówki i schłodzić. Przygotować polewę.


Składniki na polewę:
100g mlecznej lub gorzkiej czekolady
30g masła


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać na gładki krem. Lekko przestudzona polewą polać roladę i ponownie schłodzić.
Smacznego :)






11 komentarzy:

  1. nie dosyć, że czekoladowa, to jeszcze z nutellą.
    raj dla czekoholików.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto! Wygląda bardzo smakowicie! pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bosko, jako czekoladholiczka muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda po prostu cudownie! Pieknie Ci te rolady wychodzą:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta rolada to spełnienie moich czekoladowych marzeń! Kakaowe ciasto, krem z Nutellą...absolutnie czekoladowa doskonałość :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rolada, to tak pyszne ciasto, że nie można mu się oprzeć, Twoja wygląda nieziemsko pysznie i cudnie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. te truskawki do czekoladowej rolady to doskonałe uzupełnienie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna i smaczna;) Takie połączenie to niebo w gębie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jejku, ale narobiłaś mi ochoty tymi wspaniałymi zdjęciami :-)
    Ostatnio robiłam roladę kawową, ale patrząc na twój wypiek pewnie skuszę się na czekoladową :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam rolady! A jeszcze z nutellą! Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj pychotka……..upiekę na urodziny mego syna…….
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń