Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


20 kwietnia 2012

Piersi z kurczaka faszerowane fetą i szpinakiem duszone w sosie z białym winem



Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować coś z kuchni greckiej. Przepyszne delikatne piersi kurczaka z farszem na bazie szpinaku i sera feta. Całość uzupełnia przepyszny sos z dodatkiem białego wina. Pyyycha i nie wiem co lepsze ... czy mięso czy sos.... Polecam Wam baaaardzo :)



Składniki:
500g szpinaku (mrożony już rozdrobniony)
1 ząbek czosnku
100g sera feta
4 filety z kurczaka
1 łyżka oliwy
80 ml śmietany 30%
2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki

składniki na sos:
60g masła
2 łyżki mąki pszennej
250 ml bulionu drobiowego
250 ml białego wytrawnego wina


Szpinak wrzucić na patelnię i  chwilę podgrzewać. Dodać przeciśnięty czosnek. Jak już jest gotowy zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnego dodać fetę rozgniecioną widelcem. Wymieszać.

Piersi kurczaka umyć, osuszyć i ponacinać głęboko tworząc rodzaj kieszeni. Wypełnić je farszem szpinakowym i dokładnie spiąć zamykając wykałaczkami.

Na patelni rozgrzać olej i filety obsmażyć z obu stron aż zbrązowieją.
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać do momentu aż pojawią się bąbelki. Zdjąć z ognia, dodać powoli cały czas mieszając bulion i wino. Dokładnie rozmieszać, ponownie postawić na ogniu i zagotować.

Piersi opruszyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i polać sosem. Przykryć i dusić ok 25 minut. Po tym czasie dodać śmietankę i posiekaną pietruszę. Wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać.
Podawać na półmisku polane sosem i z listkami zielonej pietruszki

Smacznego :)





inspiracja: "Podróże kulinarne - kuchnia grecka"



10 komentarzy:

  1. Apetyczne to danie i takie zdjęcia. Mniam!
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Feta i szpinak to jedno ze smakowych polaczen, bez ktorych nie wyobrazam sobie zycia, dlatego tez ta propozycja to dla mnie strzal w dziesiatke!

    OdpowiedzUsuń
  4. za suchą piersią nie przepadam, wole udka :> ale sosik wygląda bosko

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają fenomenalnie! A ten sos z białym winem? Bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. to coś zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rodzina będzie zachwycona tym daniem, jutro tylko poranne zakupy i do dzieła, polecam szpinak mrożony i śmietanę 30% Milbona- tylko w Lidl

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczne danie i jak pięknie wygląda!
    Chętnie spróbuję bo kryje się tu kilka smaków, które uwielbiam, z fetą na czele :)

    OdpowiedzUsuń
  9. właśnie je robię... do zrobienia przekonał mnie ten mega apetycznie wyglądający sosik ;)) - mam nadzieję, że będzie pyszne....

    OdpowiedzUsuń
  10. No i zrobiłam. Powiem tak - podany przez Ciebie przepis -skutkuje nieprzyzwoicie smacznym obiadem;)
    W zasadzie nie wiem co lepsze - roladki czy sos... To dylemat w stylu: co było pierwsze - jajko czy kura?

    Pozdrawiam i bardzo się cieszę, że natknęłam się na Twojego bloga ;)

    OdpowiedzUsuń