Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


2 stycznia 2012

Cynamonowe palmiery




Ciasto francuskie jest bardzo wdzięczne zarówno w obróbce, smaku jak i szybkości wykonania (pod warunkiem że mamy je zamrożone ;) Dzisiejsza propozycja znaleziona na blogu Moje Wypieki ,  to połączenie dwóch rzeczy, które uwielbiam: ciasta francuskiego i cynamonu. Palmiery - nazwa tych ciasteczek wzięła się od kształtu liści palmy. Błyskawiczne wykonaniu. Polecam baaaardzo :)

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (ok 370g)
1/3 szkl cukru
1 łyżka cynamonu

Cukier wymieszać z cynamonem. Ciasto rozłożyć na opruszonym mąką blacie dłuższą częścią do siebie. Całość posypać cynamonowo-cukrową posypką i złożyć ciasto (łapiąc kolejno za lewy a potem prawy brzeg złożyć do środka jak książę - brzegi winny się znajgować dokładnie w połowie długości ciasta - na środku.) Następnie posypujemy znów mieszanką i składamy tak samo każdą połowę na pół i kolejny raz zamykamy. Gdy juz powstanie nam coś w rodzaju rulona, kroimy go w ok. 8 mm plastry. Układamy w sporych odstępach od siebie na blaszce (bardzo rosną) i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika posypujemy mieszanką cynamonową i pieczemy 7 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę, ciastka szybko przekładamy na druga stronę i pieczemy kolejne 7-8 minut.
Studzimy na kratce.

 Smacznego :)







8 komentarzy:

  1. Chętnie bym skradła jednego, albo dwa...ostatecznie dziesięć ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi się podobają takie zawijańce!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie palmiery. Ta cynamonowa wersja baaardzo mi odpowiada :))

    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. przymierzam się do tych ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wyglądają!!! Nie mogę się doczekać wyprawy po ciacho francuskie żeby wypróbować twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowite!! Ale ja na razie pozostanę przy patrzeniu:):)
    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wyglądają i sa na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowne!!! :)
    pycha...

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń