Błyskawiczne w przygotowaniu faworki z dodatkiem kwaśnej śmietany. Ciasto łatwiej się wyrabia niż klasyczne, do którego potrzeba trochę siły lub mocnego robota ;)
Faworki wychodzą jednak smaczne, a najlepiej smakują jeszcze ciepłe opruszone cukrem pudrem :) W tym roku faworkowe szaleństwo zaczęłam właśnie od tego przepisu znalezionego na blogu Słodkie fantazje. Polecam :)
Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżka miękkiego masła
3 duże żółtka
1 jajko
7 łyżek kwaśnej śmietany 12-18%
1 duża łyżka spirytusu
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki bardzo dobrze zagnieść. Ciasto cieniutko rozwałkować i pokroić w prostokaty o szrokośi ok 2-3 cm i długości 8-10 cm. Na każdym prostokącie na środku zobić podłużne nacięcie o dł. ok 3 cm i przepleść przez otwór jeden z końców prostokąta.
Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron. Odkładać do odsączenia na ręcznik papierowy, a następnie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Mniam;) jak ja dawno jadłam faworki, aż mi ślinka pociekła jak zobaczyłam Twoje;)
OdpowiedzUsuńjak zwykle sprobuje zrobic jak najszybciej- w sobote o:) mniaaaaaaaaaaaaaaaaam
OdpowiedzUsuńElizo, piękne Ci wyszły :) Cieszę się, że smakowały :)
OdpowiedzUsuńPiękne faworki. Mogę jednego? :)
OdpowiedzUsuńNa śmietanie są najlepsze, lżejsze i mocno kruche:)
OdpowiedzUsuńAle kusisz mnie faworkami! mmmm :)
OdpowiedzUsuńśrodek nocy a gdybym mogła rzuciłabym się na te faworki, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPiękne faworki :D Mnie się jakoś zawsze za mocno zarumieniają, a najbardziej lubię takie złote i urocze. Bardzo smakowicie wyglądają na tych zdjęciach, pewnie były pyszne ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z Twojego przepisu, pyszniutkie były!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowały :) Pozdrawiam :)
Usuńzrobiłam z Pani przepisu i były przepyszne! zapraszam także na mojego dopiero co raczkującego bloga :) chceupiec.blogspot.com i dziękuję za inspirację :) pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńjaką śmietanę należy dodać do faworków?
OdpowiedzUsuńzwykłą kwaśną 12-18 % ;)
UsuńRewelacyjne i mega smaczne.Polecam przepis z całego serca
OdpowiedzUsuń