Idealnie kremowa i pyszna w smaku zupa do wykonania w 15 minut :) Taka... zupa na... brak czasu ;) Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie - Termomix na każdy dzień" Polecam baaaardzo :)
Składniki:
150g pieczarek +kilka do dekoracji
1 mała cebulka
30g masła
100g serka topionego
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
szczypta pieprzu
2 łyżki mąki ryżowej (ja nie miałam i zmieliłam na mąkę 2 łyzki ryżu)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml śmietany
natka pietruszki
1 litr delikatnego bulionu drobiowego (lub 1 litr wody+1 kostka rosołowa
wykonanie thermomix:
wszystkie składniki oprócz pietruszki umieścić w naczyniu i zmiksować 7s/obr.5. Dolać 1 litr wody i gotować 15 min/temp. 100/obr.2 Dodać pietruszkę, nałożyć miarkę przytrzymać i zmiksować 30s/obr.8
Podawać z grzankami czosnkowymi i pokrojonymi w ćwiartki pieczarkami przyrumienionymi na maśle.
wykonanie standardowe:
Wszystkie składniki wrzucić do garnka (pieczarki wcześniej pokroić). Chwilę pogotować, następnie całość zmiksować na gładko i gotować jeszcze ok. 10 min. Na sam koniec dodać pietruszkę i jeszcze raz zmiksować blenderem.
Podawać z grzankami czosnkowymi i pokrojonymi w ćwiartki pieczarkami przyrumienionymi na maśle.
Smacznego :)
Jaka apetyczna i ładnie pokazana zupka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Pięknie wygląda ja też często dodaję serek topiony, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam pieczarkową! zapisuję przepis
OdpowiedzUsuń