Jeśli lubicie ryby, to chciałabym Wam dziś zaproponować pstrągi pieczone w folii. Pyszne zdrowe i dietetyczne ;)
Przepis znaleziony na tej stronie. Polecam bardzo :)
Składniki:
2 pstrągi
1 - 2 cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
masło
olej
kilka gałązek koperku lub jak wolicie pietruszki
Folię aluminiową rozłożyć na blacie. Naoliwić ją. Pstrąga dokładnie umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem zarówno zewnatrz jak i wewnątrz. Do środka wsadzić i rozetrzeć przeciśnięty wczesniej czosnek, gałązkę pietruszki i koperku oraz plastry cytryny. Na wierzchu ryby można położyć listki masła. Pstrąga zawinąć dokładnie w folię (składając zarówno górę jak i boki folii). Ułożyć na blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok 30 minut (w zależności od wielkości ryby) w temp. 200 stopni. Pod koniec pieczenia można odwinąć górę folii, naciąć skórkę i zapiec. Podawać z ćwiartkami cytryny i np. frytkami :)
Smacznego :)
Uwielbiam ryby, pstrąg jest jedną z ulubionych:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak przygotowanego pstrąga! A im mniej ma dodatków, tym lepiej... Ale mi smaka na takiego zrobiłaś...
OdpowiedzUsuńuwielbiam pstrąga :) dawno nie jadłam... pyszności
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
cudny ten pstrąg! uwielbiam ryby pieczone w folii:)
OdpowiedzUsuńPstrąg to moja ulubiona ryba więc zawsze będę się zachwycać:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pstrąga! Szczególnie z cytrynowym pieprzem wewnątrz (plus plastry cytryny w środku i na zewnątrz), też zapiekanego w 200 stopniach :) Pyycha!
OdpowiedzUsuńAleż mi narobiłaś smaku tym pstrągiem :) od paru dni strasznie mi się chce ryby :) pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takiego pstrąga, ja czasem dodaję jeszcze rozmarynu :)
OdpowiedzUsuńDziś robię takiego pstrąga,co prawda małego ale pstrągaaaaaaaaaaaaaaa........
OdpowiedzUsuńwłaśnie mam 2 pstrągi i wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam na obiadek.Wyszedł mi za mało słony i dolna skórka przykleiła mi się do folii (troszkę się naskubałam).Ale jak na pierwszy raz był super. Gorąco polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :) Pozdrawiam :)
Usuńwłaśnie zrobiliśmy pstrągi według podanego przepisu. Super pycha wygląda. Troche za dużo masła i pstrąg pływa w nim. Dzieciaki juz szykuja widelce.
OdpowiedzUsuńI u mnie jest dzisiaj na obiad (właściwie kolację;)
OdpowiedzUsuńrybka w piekarniku! czekam na efekty ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńa ja na opinie :) Pozdrawiam :)
Usuńtrochę późno, ale jest: rybka cudowna! Delikatna i aromatyczna. Na pewno wypróbuję więcej przepisów. :)
UsuńJa dorzuciłam do tego ziemniaki i marchewkę pokrojone w słupki i cebulę w ćwiartkach, piekłam obok w piekarniku i wyszło super, no i od razu obiad z warzywami :) polecam!
OdpowiedzUsuńPstrąg jest dobry po dodaniu koperku i lubczyku - smak super
OdpowiedzUsuń