Pulpety są bardzo lubiane u nas w domu. Szczególnie przepadaja za nimi dzieci, a najbardziej w ich guście są te pomidorowe. Tym razem jednak zatęskniłam za odmianą i za namową cioci zmieniłam sos :) Podobno chrzan poprawia apetyt, a miałam taki właśnie chytry plan względem mojej córci :)Powiem Wam szczerze, że ja osobiście nigdy nie byłam i raczej nie zostanę fanką chrzanu, ale w tym sosie jako dodatek sprawdza się idealnie. Pyszny kremowy o lekko ostrym smaku. Polecam Wam bardzo :)
Składniki na pulpety:
500g mięsa mielonego np. wołowo-wieprzowego
1 jajko
1 drobno pokrojona cebula
1 bułka namoczona w mleku
sól, pieprz, papryka słodka
1-2 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
Składniki na sos:
200 ml śmietany
sól, pieprz
przyprawa uniwersalna (np. domowa)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
koperek do posypania
85-90g chrzanu tartego (takiego ze słoiczka)
Wszystkie składniki na pulpety bardzo dobrze ze sobą wyrobić. Konsystencja powinna byc w sam raz ale jeśli jest zbyt luźne to można dodać odrobinę bułki tartej. Formowac kulki o średnicy ok 4 cm. Wkładać je do płaskiego rondla, zalać wodą, lekko posolić lub dodać przyprawę uniwersalną (domową) i gotować ok 20 minut. Po tym czasie pulpety delikatnie wyjąć łyżką cedzakową.
Na bazie powstałego wywaru gotujemy sos. Dodajemy chrzan, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i doprawiamy. Całość dokładnie miksujemy na gładki sos i chwilę gotujemy do zgęstnienia. Wkładamy pulpety i gotowe. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniaczkami pure :)
Smacznego :)
Pyszne te kuleczki. Smakowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńTo musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńJa robię takie, tylko w sosie selerowym. Muszę wypróbować w tej wersji, wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńw takim nie jadłam sosie, ale uwilebiam w pomidorowym
OdpowiedzUsuńDo pulpetów jestem zawsze na tak. W sosie chrzanowym jeszcze nie jadłam - chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pulpety do ziemniaczków. :)
OdpowiedzUsuńTrochę mi się przejadł ostatnio sos pomidorowy, a o koperkowym mój mąż nawet nie chce słyszeć. Od czasu do czasu zdarza nam się przygotować śmietanowo-musztardowy, ale jakoś szczególnie do mnie nie przemawia. Natomiast chrzanowego spróbowałabym bardziej niż chętnie, bo chrzan uwielbiam :D Dzięki za przepis ;)
OdpowiedzUsuńLubię pulpety, lubię jeść, lubię wszelkie sosy i chrzan. Jak dla mnie - pycha, pycha, pycha. Ach, jak ja bym chciała byś gotowała u mnie w domku :-).
OdpowiedzUsuńRobię te pulpety już któryś raz, są bardzo lubiane u mnie w domu.
OdpowiedzUsuńJaka śmietana? Słodką czy kwaśna homogenizowana?
OdpowiedzUsuńzwykła kwaśna 18%
Usuń