Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


26 stycznia 2012

Naleśniki z serem II



Przepis na naleśniki z serem już się pojawił kiedyś na moim blogu tutaj. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować to samo danie wg przepisu z książki "Dobre gotowanie - thermomix na każdy dzień". Naleśniki wychodzą idealne. Mięciuteńkie i cieniutkie z pysznym serowym nadzieniem wprost rozpływają się w ustach. Moje dzieci je uwielbiają. Gorąco polecam :)


Składniki na ok 12 szt:
250g mąki pszennej
2 jajka
250 ml mleka
250 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
olej do smażenia

masa serowa:
1 jajko
2 łyżki cukru (40g)
100ml śmietany
500g twarogu

wykonanie thermomix:

ciasto:
wszystkie składniki na ciasto zmiksować 20s/obr4. Smażyć na oleju
masa:
Nałożyć motylek. Jajko z ekstraktem waniliowym i cukrem ucierać 2min/60st/obr.3 Zdjąc motylek. Dodać pozostałe skłądniki i wyrobić 30s/obr.6
Upieczone naleśniki posmarować masą serową, złożyć w trójkąty i ponownie zapiec z dwóch stron. Podawać posypane cukrem pudrem.


wykonanie tradycyjne:

ciasto:
wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Smażyć na oleju.
masa:
Jajko dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Miseczkę umieścić nad garnkiem do którego wlać ok. 1/2 szkl wody. Dno miseczki nie może dotykać wrzątku. Do miseczki wbić jajko, dodać cukier i ekstrakt i ubijać do momentu uzyskania gęstej masy. Następnie zdjąć z ognia i dodać pozostałe składniki oraz zmielony biały ser. Całośc bardzo dokładnie zmiksować.
Serem smarować naleśniki i składać w trójkąty. Przed podaniem podsmażyć z dwóch stron oraz posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)





2 komentarze:

  1. Moje ulubione!
    Nie ma lepszego nadzienia. Nawet nutella przy tym wymięka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie mogę się napatrzeć na naleśnikowe przepisy i zdjęcia :D Kocham naleśniki! A najbardziej właśnie cieniutkie i delikatne z grubą masą serową w środku :D Mniam, kocham i uwielbiam, a niedziela dopiero za tydzień ^^' (mamy w domu naleśnikowe niedziele, bo inaczej waga by oszalała :])

    OdpowiedzUsuń