Te kotleciki robię na specjalne okazje. Nie będe się rozpisywała na ich temat, napiszę tylko że to mój ulubiony sposób na kotleta... takiego trochę inaczej ;)
Składniki:
4 plastry schabu
4 duże plastry szynki
ok.150g sera gouda
ok.150g sera mozarella
sól, pieprz
mąka
bułka tarta
jajko
ogórek kiszony, papryka czerwona - opcjonalnie
Sery zetrzeć na grubej tarce i wymieszać. Schab rozbić cieniuteńko jak mgiełka, uważając by się nie porozrywał. Ja robię to przez folię. Woreczek foliowy rozcinam, kładę na nim schab, przykrywam kolejną folią i dopiero rozbijam tłuczkiem.
Rozbity schab lekko doprawić solą i pieprzem (sól delikatnie bo szynka jest słona). Na każdym płacie ułożyc plaster szynki tak by nie wystawał ponad brzegi schabu. Na to ułożyć garstkę sera (czasem do środka daję przekrojoną wzdłuż ćwiartkę kiszonego ogórka lub kaałeczek czerwonej papryki). Napisałam że sera potrzeba ok 300g... około tzn dobrze jest jak sera jest dużo :) Teraz przystępujemy do zawijania kopertek. Najpierw zakładamy do środka boki, a nastepnie góra i dół. Łączeniem układamy do spodu i wyrównujemy sprawdzając by nigdzie ser nie wypadał. Powinno się ładnie skleić. Następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju wlanym do połowy wysokości kopertki schabowej ;)
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Smacznego :)
robie coś podobnego, z tym, ze z kurzęcych piersi. pyszne jest:) Musze spróbować ze schabem:)
OdpowiedzUsuńNa zdjęciach wygląda smakowicie, dzisiaj na obaid zaserwuję taki właśnie schabik;p pzdr
OdpowiedzUsuńZaraz spronujemy stanac na wysokosci zadania i na pewno sie podziele doznaniem :) Pozdrawiam. Mieniek :)
OdpowiedzUsuńTo świetne danie i chyba wszyscy w mojej rodzinie je lubią :).
OdpowiedzUsuńRobiłam je na niedzielny obiad, z pewnością wrócę do przepisu, użyłam cheddara z mlekovity i powiem Wam, że topi się doskonale !!
OdpowiedzUsuńMoże Być
OdpowiedzUsuńjaka szynka?
OdpowiedzUsuń