Wypieki z mąki orkiszowej są bardzo zdrowe. Orkisz ma sporo właściwości zdrowotnych: ułatwia trawienie, spowalnia procesy starzenia, wzmacnia naszą odporność, ma zbawienny wpływ na krew, jest pomocny przy zmęczeniu i spadku energii oraz obniża poziom cholesterolu we krwi .
Zatem dzisiaj chleb orkiszowy :) Pyszny, pod warunkiem że nie jesteśmy zwolennikami białego napompowanego pieczywka. Jest mega pożywny, o zwartym środku. W strukturze chleba bliżej mu do pumpernikla niż bagietki ;) Najbardziej przypomina mi chleby typu fitness takie pakowane w prostokątne paczuszki. Mnie baaaardzo smakował - moim dzieciom mniej ;) Przepis znalazłam na opakowaniu ziarna orkiszu firmy Melvit :) Ziarna mieliłam w termomixie jednak myślę, że jeśli macie mocny inny robot to z powodzeniem się zmielą. Trzeba tylko pamiętać by było to idealnie zmielone. Polecam :)
Składniki:
- 350g orkiszu
- 150g kaszy gryczanej
- 350g wody
- 40g świeżych drożdży
- 40g miodu
- 40g octu
- 90g siemienia lnianego
- 90g ziaren słonecznika
- 3 łyżeczki soli
Ziarno orkiszu i kaszy gryczanej zemleć bardzo dokładnie (w termomixie 1 min -obr.10 na dwie partie 2x po 250g). W letniej wodzie rozpuścić drożdże i miód. Wlać do powstałej mąki orkiszowo-gryczanej. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć do naoliwionej i wysypanej otrębami formy (40x12) i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 220 stopni przez ok. 40 min. Po upieczeniu pozostawić w formie przez 15 min. a następnie studzić na kratce.
Smacznego :)
Bardzo lubię takie ziarniste chlebki! Są przepyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)