Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


29 października 2011

Chleb z serami i oliwkami pieczony w żeliwnym garnku


Przepyszny chleb o fantastycznej grubej chrupiącej skórce. Gdy znalazłam ten przepis na Kwestii Smaku.
Chleb sposobem przygotowania bardzo przypomina pieczony wcześniej przeze mnie chleb na ziarnku drożdży, jednak ten jest z dodatkiem sera i oliwek oraz pieczony jest ciut inaczej.
Chleb można upiec z dowolnymi dodatkami (mieszanina różnych startych serów, pokrojne oliwki, suszone pomidory... co kto lubi... Zasada jest tylko taka że dodatki nie mogą przekroczyć 200g oraz garnek musi mieć średnicę nie większą niż 21-24 cm :) Ja miałam niestety większy i chlebek wyszedł plaskaty Nie stracił jednak na smaku :) Zatem do dzieła :)


Składniki:

  • 400g mąki pszennej chlebowej typ 650 lub 550 (lub np orkiszowej)
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3/4 łyżeczki suchych lub 15g świeżych drożdży (jeśli chleb pieczemy bez dodatków to wystarczy 5g świeżych lub 1/4 łyżeczka suchych)
  • 200g sera (ulubione żółte lub brie, cammembert, gorgonzola. Mogą też być oliwki lub suszone pomidory. Pominąć jeśli bez dodatków)
  • 300g wody
  • otręby lub mąka do obsypania chleba

Mąkę przesiać do dużego garnka (ja robię w glinianym). Dodać pokruszone drożdże, sól i pokrojone dodatki (ser można grubo zetrzeć). Wymieszać, dolać wodę i wyrobić krótko (ciasto będzie się kleiło). Naczynie odstawić przykryte na 12-18 godzin w ciepłym miejscu najlepiej na noc.
Następnego dnia wyjąć ciasto na opruszoną mąką stolnicę. Rozciągnąć i złożyć brzego do środka formując kulę. Odłożyć ją na obsypaną mąką ściereczkę (łączeniem do dołu). Ponownie odstawić na 1-2 godziny. Pod koniec wyrastania rozgrzać piekarnik do 240-250 stopni razem z garnkiem żeliwnym lub naczyniem żaroodpornym (koniecznie z pokrywką o średnicy 21-24cm). Gdy ciasto wyrośnie, a piec się nagrzeje ostrożnie żeby się ne poparzyć wyjmujemy garnek, przekładamy na opruszonych mąką dłoniach lub zsuwany do niego ciasto ze ścierczki (łączeniem do góry), przykrywamy garnek pokrywką i pieczemy 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy az będzie dobrze zrumieniony ok 20 minut. Gdyby chleb zbyt szybko się rumienił można przykryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu wyjąć garnek z piekarnika. Po kilku minutach podważyć go nożem i wyjąć. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu czyli po ok. 1 godzinie.
Smacznego :)




9 komentarzy:

  1. Domowe pieczywo = najlepsze pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajniutki bochenek i taki domowy to jest najlepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już sobie wyobrażam smak i zapach tego domowego bochenka;) z serem camembert musiał być niesamowity;)

    OdpowiedzUsuń
  4. taki plaskaty chlebek ma zaletę - więcej pysznej i chrupiącej skórki ;) już sobie wyobrażam ten smak, musi być niebanalny.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo Wam dziekuję :)
    Fakt :) skórka jest pyyyyyyyszna :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też masz mój ulubiony chleb:) Cudną kombinację przygotowałaś!

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi byc pyszny no i cudownie pachnieć. Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. z serem jest fajny, ale w wersji bez sera, z samymi oliwkami i ziołami np., wyrasta ładniejszy i jest moim zdaniem lepszy w smaku.

    OdpowiedzUsuń