Jedna z lepszych przepalanek jakie miałam okazje smakować ;) Kolor, który niestety nie zaprezentował się dość okazale na zdjęciu w rzeczywistości jest piękny. Piękny aromat... no i ... smak :) Przepis pochodzi z książeżki Kuchnia Siostry Filomeny. Polecam baaardzo :)
Składniki:
20 rodzynek
5 migdałów
1 suszona śliwka
1/2 orzecha włoskiego
1/4 laska wanilii
2 łyżki cukru
850 ml wódki
50 ml spirytusu
50 ml brandy
100 ml wody
Rodzynki, migdały, śliwkę, orzecha i wanilię włożyć do słoika i zalać spirytusem z połową wody. Szczelnie zamknąć i odstawić na 4 tygodnie. Co drugi dzień zamieszać słoikiem. Po upływie tego czasu płyn zlać i przefiltrować. Owoce w słoju zalać reszttą wody i odstawić na 24 godz. Zlać płyn i połączyć z poprzednio zlanym. Cukier wsypać na suchą patelnię i podgrzewać aż zbrązowieje, ostudzić. Połączyć ze zlanymi płynami, wódką i brandy. Wymieszać. Gdy cukier całkowicie się rozpuści - przefiltrować, rozlać do butelek i zakorkować.
Wszystko OK ale nie podano ile szprytu..i ile wody nawstawić i wlać...
OdpowiedzUsuńilość wszystkich składników podana jest w przepisie ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWitam, przepis wygląda bardzo ciekawie. Ale czy nie będzie zbyt wytrawna przy tylko dwóch łyżkach cukru?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJak widać samych wódek jest naprawdę bardzo dużo rodzajów więc tylko pozostaje po trochu próbować każdej z nich. Ja mam nawet od całkiem niedawna nowe komplety szklanek i kieliszków https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow czyli szkło jest przygotowane na taką ewentualność.
OdpowiedzUsuń