Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


3 października 2011

Wódka przepalanka z dodatkami

 


Jedna z lepszych przepalanek jakie miałam okazje smakować ;) Kolor, który niestety nie zaprezentował się dość okazale na zdjęciu w rzeczywistości jest piękny. Piękny aromat... no i ... smak :) Przepis pochodzi z książeżki Kuchnia Siostry Filomeny. Polecam baaardzo :)

Składniki:
20 rodzynek
5 migdałów
1 suszona śliwka
1/2 orzecha włoskiego
1/4 laska wanilii
2 łyżki cukru
850 ml wódki
50 ml spirytusu
50 ml brandy
100 ml wody

Rodzynki, migdały, śliwkę, orzecha i wanilię włożyć do słoika i zalać spirytusem z połową wody. Szczelnie zamknąć i odstawić na 4 tygodnie. Co drugi dzień zamieszać słoikiem. Po upływie tego czasu płyn zlać i przefiltrować. Owoce w słoju zalać reszttą wody i odstawić na 24 godz. Zlać płyn i połączyć z poprzednio zlanym. Cukier wsypać na suchą patelnię i podgrzewać aż zbrązowieje, ostudzić. Połączyć ze zlanymi płynami, wódką i brandy. Wymieszać. Gdy cukier całkowicie się rozpuści - przefiltrować, rozlać do butelek i zakorkować.





6 komentarzy:

  1. Wszystko OK ale nie podano ile szprytu..i ile wody nawstawić i wlać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ilość wszystkich składników podana jest w przepisie ;)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, przepis wygląda bardzo ciekawie. Ale czy nie będzie zbyt wytrawna przy tylko dwóch łyżkach cukru?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak widać samych wódek jest naprawdę bardzo dużo rodzajów więc tylko pozostaje po trochu próbować każdej z nich. Ja mam nawet od całkiem niedawna nowe komplety szklanek i kieliszków https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow czyli szkło jest przygotowane na taką ewentualność.

    OdpowiedzUsuń