Wódka dla amatorów cytryn. O pięknymaromacie, jednak w smaku okazała się dla mnie zbyt cierpka, Troszkę ją dosłodziłam i wyszła bardzo przyjemna wódeczka ;) Przepis pochodzi z książeczki Kuchnia Siostry Filomeny
Składniki:
1 l wódki 45%
4 cytryny
ewentualnie cukier do smaku
Cytryny dokłądnie umyć, wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Z jednej wycisnąć sok. Z pozostałych delikatnie ściąć żółta częśc skórki i drobno posiekać. Do słoja wlać wódkę, kawałki z cytryn, sok i skórki. Zamknąć i odstawić na tydzień. Po tym czasie ewentualnie dosłodzić a następnie przefiltrować, przelać do butelek i zakorkować.
Ta cytrynówka jest doskonała, jednak w przepisie z jakiego ja korzystam jest jeszcze jedna nieduża pomarańcza oraz nie daje się skórek z wszystkich cytryn ale z połowy. Może to sposób aby nie była cierpka.
OdpowiedzUsuńo super :) spróbuje następnym razem :) A z pomarańczy dajesz sam miąższ czy skórke też?
OdpowiedzUsuńPomarańcza ze skórką, jeśli nie ma tej skórki takiej bardzo grubej bo jeśli ma to odrzucam, właśnie z obawy przed gorzkim smakiem.
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie :* Będę próbowała :)
OdpowiedzUsuńJA ZAMIAST CUKREM DOSŁODZIŁA BYM MIODEM...CZY Z GRUSZEK MOŻNA PODOBNIE ZROBIĆ TAKĄ SZYBKĄ WÓDECZKĘ-PROSZĘ O PRZEPIS JAK KTOŚ ROBIŁ<<>>
OdpowiedzUsuńile czasu taka nalewka może stać?
OdpowiedzUsuń