Przepisów na oponki przerobiłam już strasznie dużo :) Ten jednak jest zdecydowanie najlepszy. Oponki wychodzą delikatne i same znikają :) Ciasto jest plastyczne i łatwo się z nim pracuje. Te małe rączki to mojej córci , która samodzielnie wycinała wszystkie kółka :). Najlepsze ciepłe, ale po wystygniciu również pozostają mięciuteńkie. Są pyyyyszne, a przepis znalazłam u Alidab . Polecam :)
Składniki:
500g mąki pszennej tortowej
500g białego tłustego sera
1/2 szkl. cukru
szczypta soli
30g cukru waniliowego
250 ml kwaśnej śmietany
4 żółtka
1 kopiata łyżeczka sody
1-1,5 łyżki octu
ponadto:
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Mąkę przesiać (!), ser przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki, bardzo dobrze posiekać i wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wykrawać kółka a w każdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka lub nakrętki ;)
Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Usmażone posypać cukrem pudrem
Smacznego :)
Oj, jak bym zjadła! Bo tak dawno nie jadłam, że aż zapomniałam jak smakują!:( Muszę i ja zrobić. Najbardziej lubiłam wyjadać malutki kuleczki, te wycięte ze środka:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Uwielbiam te małe bomby kaloryczne ;)
OdpowiedzUsuńWczoraj pokusiłam się na te oponki , faktycznie rewelacyjne , lekkie, wyrośnięte i cieszę się że wyszły takie same jak na zdjęciach. Moja córeczka miała świetną zabawę choć ma dopiero 1,5 roku. Pyszne, pyszne, polecam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowały :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzypominaja mi dzieciństwo dzis sama chce zrobic do tej pory mama je robila
OdpowiedzUsuńZajebiste!!!
OdpowiedzUsuńoj, od takich oponek robią mi się niezłe oponki :D
OdpowiedzUsuńW tej chwili zrobiłam serdecznie dziękuję, przepis superacki. Ja też różne przepisy próbowałam,ale ten rewelka. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPrzez 40 lat wypróbowałam kilkanaście przepisów na oponki. Jednak dopiero te są przepyszne.
OdpowiedzUsuńBukiet kwiatów za ten przepis się należy.
Bardzo dziękuję.
Bardzo dobre oponki.Ale dlaczego na drugim zdjęciu osoba która robi dziury w cieście na ma palców ?
OdpowiedzUsuńMA PALCE ALE TRZYMA STOPKE OD KIELISZKA ŻEBY WYCIĄĆ KÓŁECZKO. POBUDKA ;)
Usuńświetna uwaga o tych palcach!:D popłakałam się ze śmiechu:D:D naprawdę
UsuńElizo, genialne są :) lepszych nie jadłam :) właśnie je zrobiłam i pałaszuje je cała moja rodzinka :) pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo się cieszę że smakowało :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwitam!
OdpowiedzUsuńtestowałam juz rózne przepisy ,ale ten okazał sie najlepszy z wszystkich!
oponki bo o nich mowa zawsze znikaja w mik z mojego stołu ..no cuż nie trudno sie domyślić dlaczego..hehe.
przeis wysmienity i każdemu bede polecać !
pozdrawiam i dzieki za przepis :)
bardzo pyszne oponki, bardzo polecam ten przepis:)
OdpowiedzUsuńfane smaczne opony
OdpowiedzUsuńcudowne!!!!polecam dla wszystkich szukajacych bardzo dobrego przepisu!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńDziś i ja zrobiłam oponki,są pyszne !!!
OdpowiedzUsuńWitam mam pytanko czy trzeba dodać normalny twaróg czy mozna juz taki gotowy do serników.Pozdrawiam Justa
OdpowiedzUsuńja zawsze robię ze zwykłago twarogowego. Taki sernikowy smaku nie zmieni jednak obawiam się że może wyjść luźniejsze ciasto, a jak dodasz później mąki to mągą wyjść twardsze niż normalnie....
UsuńPrzedewszystkim ogromne podziękowania za przepis, bo znalezienie go zajęło mi ok 30 lat ;-).
UsuńPróbowałam z sera sernikowego z wiaderka. Ciasto luzniejsze, trudno się nim pracuje, trzeba dodać więcej mąki i jak się nie przedobrzy to wychodzą bardzo smaczne. Osobiście wolę ze zwykłego sera nawet jak jest niedokładnie zmielony.
Super już raz je robiłam i zamierzam ponownie wykorzystać ten przepis:-) Pozdrowienia dla autorki przepisu:-)
OdpowiedzUsuńRewelacja,na początku nie spodobał mi się przepis za dużo śmietany,za mało mąki,ale postanowiłam spróbować.
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze ,że nawet przepis mojej Babci nie jest tak doskonały,jestem wybredna,lubię dobrze zjeść,a te oponki są mniamuśne:).Zrobiłam z połowy porcji i wyszła mi pełna duża micha.Dziękuję.
:) Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam cieplutko :)
Usuńnaprawdę bardzo smaczne, robiłam sama pierwszy raz i wyszły przepyszne.Polecam przepis
Usuńwłasnie zrobiłam oponki wg tego przepisu...wyszły przepyszne!! naprawdę świetny przepis!
OdpowiedzUsuńwyszły pyszne, dziękuję za przepis Asia
OdpowiedzUsuńJa musiałam dac troche wiecej mąki ale dodalam tez ciut wiecej sody i wyszly pyszne! :D
OdpowiedzUsuńja wlasnie mam zamiar dzisiaj je zrobic :) mam nadzieje ze wyjda bo bede robic pierwszy raz:)
OdpowiedzUsuńMiałam swój dobry sprawdzony przepis na oponki, ale chciałam spróbować jakiegoś innego...i muszę przyznać te są równie dobre :) ba...nawet pyszneee :):) mmmm :) usmażone teraz tylko można zajadać :)
OdpowiedzUsuńp.s. ja również musiałam dodać około 200 g.
pozdrwiam
Cieszę się niezmiernie że smakowały :) Czasem trzeba dać ciut więcej mąki jeśli ser jest luźny. Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńRewelacyjne!!!
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam, wyszły przepyszne :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Pani Elizo doskonałości potraw dorównują fantastyczne zdjęcia. Chylę czoła
OdpowiedzUsuńBardzo serdecznie dziękuję za ciepłe słowa :)
Usuńoponki swietne, robilam w sobote a w niedziele wszystko co pozostalo to slodkie wspomnienia
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, myślałam długo o takich, zazwyczaj smażę faworki i róże karnawałowe.
OdpowiedzUsuńGenialne! Testowałam wiele przepisów, ale ten jest idealny! Tego szukałam! Polecam wszystkim ten przepis;) Ciasto wyszło mi dość rzadkie i nie wiem czy takie miało wyjść, ale efekt końcowy idealny!
OdpowiedzUsuńOponki są superowe ale moi znajomi śmieją się że za dużo ich wcinam więc niedługo będę miał oponkę zamiast brzucha :)
OdpowiedzUsuńSuper pewnie oponki są bardzo smaczne pozdro TOM
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa, moja Mama zawsze robiła - uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńCzy można smażyć na oleju kokosowym?
Nigdy nie próbowałam ale myślę że tak :)
Usuńoponki wspaniałe, polecam wszystkim ! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się nimi zajadam. Niebo w gębie, jutro się w drzwiach nie zmieszcze!
OdpowiedzUsuńCzy zamiast sera krowiego można dodać sera koziego? Z góry dziękuję.
OdpowiedzUsuń