Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


3 października 2011

Chleb na ziarnku drożdży




Prościej już nie można :) Jestem teraz tego pewna :) Chleb, który "sam sie robi" Do jego zrobienia potrzebna jest tylko mała kulka drożdży wielkości... ziarna grochu. Nie sądziłam, że to może się udać ;) a jednak ... Jest pyszny i w dodatku ta skórka. Pyyyyycha. Przepis wygrzebałam na blogu Domowe pieczywo.  Polecam i to baaaardzo :)


Składniki:

625g mąki pszennej (typ 650)
500 ml letniej wody
2 płaskie łyżeczki soli
grudka świeżych drożdży wielkości ziarna grochu (dałam ok. 2-3 g)


Wieczorem przed pójściem spać drożdże rozprowadzić w wodzie. Mąkę wymieszać z solą. Dodać wodę z drożdżami i wymieszać dokładnie (będzie się kleiło). Odstawić na noc (na 12-14 godz).
Po tym czasie ciasto wyłożyć na oprószony mąka blat i wyrobić. Dać mu odpocząć jakieś 20 minut. Po tym czasie rozciągamy uzyskując prostokąt. Składamy w pionie zaginając 1/3 ciasta od góry do środka i podobnie 1/3 ciasta od dołu do środka, a następnie tak samo w poziomie. Uformowany bochenek przekładamy do formy (ja daję do wcześniej namoczonego garnka rzymskiego, natłuszczonego olejem i wysypanego otrębami i przykrywam pokrywką). W nim ciasto rośnie ok 2 godz. Po tym czasie wstawiam go do zimnego pieca. Ustawiam temp 250 stopni (termoobieg). Po osiągnięciu tej temp. Zmieniam na grzanie "góra-dół" i ustawiam czas 30 min. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę, zmniejszam temp. do 230 stopni i piekę jeszcze 15 minut. Dobrym pomysłem jest też nagrzewanie piekarnika razem z garnkiem rzymskim lub naczyniem żaroodpornym i włożenie do niego ciasta po nagrzaniu piekarnika.  Chleb jest upieczony gdy postukany od środka daje głuchy dźwięk. Kroić można już po ok 20 min od wyjęcia z pieca.

Smacznego :)




15 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie i bardzo domowo, a sądząc po przepisie- jest szalenie proty! Na pewno spróbuję :) Pozdrawiam i ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowy chlebek... ta chrupiąca skórka.... Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie się prezentuje ten chlebek! Czuję, jaki jest pyszny:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. swietnie wyglada:) chlebus pierwsza klasa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Eliza!! Pyszny jest ten chlebek, żałuję tylko, że nie upiekłam go wcześniej!! Faktycznie ziarnko grochu wystarczy, zeby mieć pyszne pieczywko w domu:) Dziękuję Ci bardzo!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, baaaardzo sie cieszę że smakował :) Pozdrawiam Cię cieplutko :)

      Usuń
  6. Mam pytanie - mam garnek rzymski,ale nie szkliwiony czy Ty też w takim piekłaś ten chleb czy jednak musi być z powłoką? Serdecznie pozdrawiam Magda z Gna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. również piekłam w nieszkliwionym. Jeśli jest wystarczająco przepalony tzn jeśli już używałaś go już dobrych kilka razy wystarczy podsypać ciasto mąką. Jeśli jest nowy to lepiej będzie po namoczeniu natłuścić go olejem, wysypać otrebami np żytnimi i włożyć do niego chleb - niech tam rośnie. Wkładasz wówczas do zimnego pieca. Jeśli masz przepalony garnek - nagrzewasz go razem z piekarnikiem i wkładasz do niego wyrośnięty w koszu chleb :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź/podpowiedź!!! Mam nadzieję cieszyć się jutro chlebkiem podobnym do Twojego,dzięki.Pozdrawiam Magda z Gna

      Usuń
  7. a ja chcę zrobić ten chleb, ale nie mam niestety jeszcze takiego garnka- jak wygląda zrobienie go (krok po kroku;p) w naczyniu żaroodpornym? ...i czy mogę użyć mąki tortowej zamiast 650? Bardzo dziękuję za pomoc :) Magda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chleb z mąki tortowej to nie jest dobry pomysł.... No chyba że lubisz bardzo jasne pieczywo. Zdecydowanie lepsza jest mąka co najmniej 650 ;) W zwykłej blaszce też możesz upiec (ja robiłam tez w keksówce) Rośnie już w blaszce i do piekarnika wstawiasz po wyrośnięciu. Naczynia żaroodpornego nie można wstawiać do nagrzanego piekarnika bo może pęknąć. ;)
      PS skontaktuj się ze mną na priv (nie mam Twojego@) Brałaś udział w konkursie na Przyjęcie komunijne?

      Usuń
    2. moja pamięć długotrwała obecnie szwankuje przez chroniczne niewyspanie (mojemu synkowi idą zęby...o zgrozo!). Działa tylko ta "chwilowa" ;p ale jeśli chodziło o podanie pomysłu na serwowane słodkości,to brałam :D

      Usuń
  8. Acha, oczywiście dziękuję bardzo za szczegółową odpowiedź :D spróbuję więc znaleść odpowiednik naszej mąki typu 650 w DE, ale chlebek zrobię ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam. Czy zamiast świeżych drożdży można użyć suchych w proszku? Czy też trzeba zrobić zaczyn?

    OdpowiedzUsuń