Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


22 grudnia 2012

Makowiec z jabłkami




Jeśli nie zrobiliście jeszcze makowca na Święta - jeszcze zdążycie :) Dzisiaj chcę Wam zaprezentować przepis na makowca idealnie wilgotnego o cudownej konsystencji. Dzieje się tak za przyczyną dodatku tartych jabłek. Ciekawostką jest fakt, że w makowcu nie ma ani odrobinki ciasta - nawet na jego spodzie. Przepis lata temu znaleziony tutaj (klik). Polecam baaaardzo :)


Składniki:
300g maku
100g orzechów włoskich
50g rodzynek
 5 jajek
6 łyżek kaszy manny
3/4 szkl cukru
250g margaryny
5 dużych jabłek
1 łyżeczka sody
kilka kropli olejku migdałowego lub arakowego

Składniki na lukier:
1/2 szkl cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
odrobinka mleka

do posypania:
skórka otarta z cytryny
skórka otarta z pomarańczy lub mandarynki
kandyzowane skórka cytrynowa
orzechy włoskie
płatki migdałów
 

Mak zalać wrzątkiem, przykryć i zostawić najlepiej na noc lub przynajmniej do wystudzenia. Na drugi dzień mak odsączyć na sitku. Orzechy posiekać i razem z rodzynkami zalać je wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić.
Mak zmielić dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach. Margarynę utrzeć na puch z żółtkami i cukrem. Dodać kaszę manną, sodę i aromat. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać wszystko bardzo dokładnie drewnianą łyżką.
Białka ubić ze szczyptą soli na szywną pianę. Wmieszać je na koniec do masy makowej.
Blaszkę (20x26) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto - wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut w temp. 175-180 stopni. Upieczony makowiec studzić początkowo w blaszce a następnie wyjąć i schłodzić w lodówce.

Cukier puder rozetrzeć z sokiem z cytryny. Jeśli jest zbyt gęsty można dodać odrobinkę mleka. Lukrem polać makowiec. Posypać wierzch siekanymi orzechami, płatkami migdałów, kandyzowaną skórką cytrynową  i otarymi skórkami z cytryny i mandarynki.
Smacznego :)

 
 
 
 
 

11 komentarzy:

  1. Cudny jest!
    Ja jeszcze nie zrobiłam, ale zrobię w weekend wszystkie ciacha :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały:) połączenie iście królewskie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystko, co na maku, a makowiec szczególnie ;)

    Zapraszam na konkurs z PRYMAT : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html Wystarczy podać przepis na danie świąteczne, obojętnie jakie z użyciem przypraw PRYMAT ;)

    Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  4. no świetny przepis, a ja przed chwilą chciałam zacząć lepić strucle. eh, ciężkie wybory! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) No ja strucle drożdżową makową uwielbiam :) I jeśli o mnie chodzi to chyba jednak bardziej ją lubię niż tego makowca ale z kolei makowca na jabłkach uwielbia mój mąż i dla niego nie ma lepszego makowca. Strucle miałam robić jeszcze, ale już po pieczeniu u mnie i po przygotowaniach..... mam 40 stopni i znów leżę plackiem.....masakra....

      Usuń
  5. mam pytanie, ile potrzeba wrzątku, żeby zalać mak?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, jaki rodzaj jabłek Pani użyła? To ma znaczenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealna byłaby szara reneta ale nie jest to niezbędne ;) Ja miałam chyba Championy ;) Dobre będą każde twarde i lekko kwaskowe ;)

      Usuń
    2. Dziękuję za podpowiedź ;) akurat znalazłam złotą renetę, wyszło pysznie ;) oprócz strucli drożdżowej z masą makową mojej mamy, ten makowiec będzie moim ulubionym ;) i na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole ... chyba nie tylko świątecznym :)
      Jeszcze raz dziękuję i życzę wszystkiego dobrego w nadchodzącym 2015 roku :) !

      Usuń
    3. bardzo się cieszę :) Tez go lubimy bardzo :) Pozdrawiam ciepło i życzę Szczęśliwego Nowego Roku :)

      Usuń