Dzisiaj zapraszam Was na przepyszny puszysty piernik Nie jest to rodzaj tradycyjnego piernika jak np ten z powidłami (klik). To raczej coś w rodzaju takiej szybkiej babki piernikowej ale nam bardzo smakowało. Dzieci tez bardzo chętnie po niego sięgały. Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki "Thermomix - Dobre gotowanie". Polecam baaardzo :)
Składniki:
130g masła
100g cukru pudru
350g mąki
40g przyprawy do piernika
4 jajka
150g miodu
150g syropu owocowego (np. malinowego)
1 czubata łyżeczka sody
50g orzechów włoskich
wykonanie thermomix:
Tortownicę z kominem o śr. 27 cm, lub keksówkę 12x33 natłuścić i wysypać kaszą manną.
Do naczynia miksującego wrzucić orzechy i zmielić 10s/obr.4. Wysypać do miseczki.
Do naczynia włożyć cukier, masło, jajka i ucierać przy pomocy motylka 2 min obr.4 (jeśli używamy cukru kryształu mielimy go wcześniej 30s.obr.9)
Zdjąć motylek, dodać przyprawy i mąkę - wymieszać 2 min/obr.6 Ciasto dokładnie wyjąć. Do naczynia wlać miód, syrop owocowy i podgrzewać 2 min/90 st/obr.1 Po podgrzaniu dodać ciasto i miksować 20s/obr.5 Łyżeczkę sody rozpuścić w 1/2 MT zimnej wody i dodać do orzechów. Wymieszać a następnie dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać kopystką (!) UWAGA: po dodaniu sody nie uruchamiamy thermomixa gdyż ciasto straci zdolność wyrastania tylko mieszamy kopystką. Ciasto przelać do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50-55 minut w temp 180 stopni do tzw suchego patyczka. Gotowe ciasto polać polewą i posypać siekanymi orzechami
wykonanie tradycyjne:
Tortownicę z kominem o śr. 27 cm, lub keksówkę 12x33 natłuścić i wysypać kaszą manną.
Cukier puder, masło i jajka utrzeć bardzo dokładnie mikserem na najwyższych obrotach ok. 2 min., następnie dodać przyprawę i mąkę i miksować kolejne 2 minuty. Miód i syrop dokładnie zagrzać w rondelku do momentu rozpuszczenia. Wymieszać dokładnie a następnie dodając powoli do ciasta miksować do momentu gdy wszystkie składniki bardzo dobrze się połączą. Orzechy drobniutko posiekać i dać do małej miseczki. Sodę rozpuścić w 50 ml zimniej wody i wlać do orzechów - wymieszać. Następnie dodać do ciasta i bardzo delikatnie (!) łyżką drewnianą zamieszać kilka razy. Absolutnie nie uruchamiać już miksera. Ciasto przelać do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok
50-55 minut w temp 180 stopni do tzw suchego patyczka. Gotowe ciasto
polać polewą i posypać siekanymi orzechami
Składniki na polewę czekoladową:
3 łyżki wrzątku
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
100g masła lub margaryny
ponadto:
siekane orzechy włoskie do posypania
Do rondelka wlać wrzątek, dodać cukier i rozpuścić, następnie dodać masło lub margarynę i mieszać rózgą do momentu rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i dodać przesiane kakao cały czas mieszając dokładnie rózgą. Wymieszać na gładko. Polewą polać przestudzony piernik i posypać siekanymi orzechami
Smacznego :)
ale ładnie wyszedł, ślicznie kolorki:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Kuszący!:)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje. Pyszny piernik:)
OdpowiedzUsuń