Przepis na masę plastyczna znalazłam daaawno temu, wpisałam w zeszyt i teraz mam problem ze znalezieniem źródła... W internecie jest tutaj (klik) ale ja to miałam z jakiejś innej strony, której nie mogę znaleźć :( Przepis na czekoladę plastyczna znalazłam tutaj (klik).
Masa jest idealna. Doskonale się wyrabia. Fantastycznie nadaje się do nakładania na tort lub do robienia ozdób. Jeśli macie ochotę pobawić się w dekorowanie tortów w stylu angielskim to polecam baaardzo :)
Składniki na masę cukrową plastyczną:
800g cukru pudru
100g glukozy w proszku
4 łyżeczki żelatyny
70 ml gorącej wody
Żelatynę rozpuszczamy w miseczce dokładnie w gorącej wodzie. Dodajemy glukozę i mieszamy. Następnie miseczkę umieszczamy nad garnkiem w którym znajduje się wrząca woda i ustawiamy na małym gazie ( dno miski nie może dotykać do wody). Dodajemy stopniowo trochę przesianego cukru pudru i cały czas mieszamy. Gdy masa będzie na tyle gęsta że z trudem się miesza - przekładamy ja na posypany cukrem pudrem blat i wyrabiamy rękami dodając pozostały cukier puder (może się zdarzyć, że niekoniecznie cały - tyle ile przyjmie masa). Wyrabiamy na gładko.
- jeśli chcemy zabarwiać masę plastyczną wówczas dodajemy barwniki najlepiej żelowe. Płynne mogą za bardzo rozcieńczyć masę.
- żelatynę należy bardzo dokładnie rozpuścić. W przeciwnym wypadku na masie powstaną mało estetyczne kropki i grudki
- jeśli masa przykleja się do wałka i do blatu - podsypujemy małą ilością przesianego cukru pudru
- jeśli masę przekładamy na tort należy ja rozwałkować a następnie delikatnie przenieść i wygładzić.
- unikać kontaktu mas śmietanowych z lukrem plastycznym. Masa śmietanowa rozpuszcza lukier i tort nie wygląda już ładnie
- jeśli chcemy z masy wycinać ozdoby, odrywamy kawałeczek masy, a resztę wkładamy do woreczka i szczelnie zamykamy. Można także przykryć ściereczką, by masa plastyczna nie stygła za szybko.
- Gotowe ozdoby suszymy
Składniki na czekoladę plastyczną:
200g czekolady mlecznej
1 łyżka i 2 łyżeczki miodu lub syropu kukurydzianego
Czekoladę połamać na kawałeczki. Wrzucić ją o miseczki i razem z miodem rozpuścić w kąpieli wodnej. Masę przełożyć na papier śniadaniowy, by nadmiar tłuszczu się odsączył. Jeśli masa jest zbyt luźna należy ją schłodzić w lodówce.
Czekoladą można pokrywać torty lub lepić z niej np. różyczki, figurki lub inne ozdoby (patrz. tort Harry Potter)
- jeśli chcemy możemy użyć białej czekolady, ale tylko b.dobrej jakości (biała czekolada bardzo łatwo się przypala i rozwarstwia). Tak przygotowaną masę można również barwić barwnikami żelowymi.
Miłej zabawy :)
Kiedyś się w to na pewno zabawię!
OdpowiedzUsuńmuszę kiedyś to wykorzystać:)
OdpowiedzUsuńfajna instrukcja obsługi...może kiedyś zacznę piec...
OdpowiedzUsuńprzecież to jest piękne... i ile frajdy w wykrawaniu
OdpowiedzUsuńświetna instrukcja, zawsze chciałam spróbować się pobawić, a jak mam przepis to nie mogę już wybrzydzać :D
OdpowiedzUsuńJakiez piekne te Twoje dekoracje na tortach, jak w bajce. Gratuluje talentu i wielkiej pasji. :):)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :) To jest niesamowita frajda takie dekorowanie i poza tym bardzo wciąga :) Ale talentu to tutaj nie widzę ;) Pozdrawiam :)
UsuńMam pytanie co do masy czekoladowej. W przepisie jest "Składniki na czekoladę plastyczną:
OdpowiedzUsuń200g czekolady mlecznej
1 łyżka i 2 łyżeczki miodu lub syropu kukurydzianego". 1 łyżka czekolady?? Bo nie wiem czego dotyczy ta jedna łyżka. Mam pytanko czy można tą masą spokojnie pokryć tort i czy byłaby Pani wstanie podać ile mniej wiece takiej masy byłoby trzeba na tort o średnicy 24cm wysokość do 10cm. Co Pani by bardziej poleciła na tort dla dziecka masę cukrowa czy czekoladową?? Z góry bardzo dziękuje:)
ale w przepisie nie ma 1 łyżki czekolady tylko 200g ;)
Usuń1 łyżka +2 łyżeczki miodu :) Jeśli chodzi o ilość potrzebną na tort 24 cm to trzeba by zwiększyć minimum 3x. Podane proporcje są wystarczające do zrobienia dekoracji i figurek. W smaku zdecydowanie lepsza jest czekolada, ale jeśli chodzi o torty dla dzieci to lepszym rozwiązaniem jest jednak masa cukrowa. Można ją barwić na wiele kolorów przez co torty są radośniejsze dla oczu dziecka :) Pozdrawiam :)
Ma Pani rację nie dopatrzyłam się tego i troszkę namieszałam. Bardzo dziękuje za zwrócenie uwagi:) mam jeszcze jedno pytanie bo nigdzie nie mogę tego znaleźć. Czy tak jak z masą cukrową w czekoladowej muszę tort najpierw posmarować kremem maślanym?? czy mogę spokojnie na około ozdobić bita śmietaną??
OdpowiedzUsuńLepiej sprawdzi się maślany. Śmietana może być baaardzo cieniuteńko tak tylko do przyklejenia, ale maślany jest pewniejszy :)
UsuńBardzo dziękuje za pomoc... Pozdrawiam i gratuluje pasji..
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam bez glukozy... Myślę że wyjdzie tylko musisz uważać na plastyczność masy :)
OdpowiedzUsuńWitam:)Mam pytanie,dlaczego moja masa cukrowa tezeje juz podczas walkowania,a takze kruszy sie i nie moge zdazyc zrobic ozdob?co robie nie tak,choc trzymam sie przepisu?
OdpowiedzUsuńdaj mniej cukru. Cukry podobnie jak mąki mają swoją wilgotność i ich ilość w przepisie jest czasami +/- Jeśli czujesz że masa jest za twarda można dodać np planty wówczas znów nabierze plastyczności :)
UsuńWitam:)Teraz masa wyszla mi super!Dziekuje za rade i dobry przepis:)Okazalo sie,ze moj poprostu byl zly:(Zycze wszystkiego dobrego na swieta.Pozdrawiam:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńa ile czasu suszy się dekoracje z masy cukrowej i jak długo można je przechowywać? chcę zrobić "na zapas" więc jak długo takie figurki mogą poleżeć w szafce?
OdpowiedzUsuńzależy jak duże są ozdoby. Małe kwiatuszki czy listki to kwestia 1 dnia ;) Leżeć mogą długo bo to sam cukier w zasadzie :) Ja je trzymam w tekturowym pudełeczku ;)
UsuńŚwietna ta masa czekoladowa. Na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńhttp://i-love-cook.blogspot.com/ Zapraszam do mnie :)
glukoza nadaje elastyczności i gładkości
OdpowiedzUsuńNie dajesz tłuszczu do masy plastycznej? ja zawsze dorzucam 2 łyżeczki Planty, masa jest jędrna i dobrze się wyrabia
OdpowiedzUsuńdodaję :) Tutaj jest drugi przepis ;)
Usuńhttp://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/06/masa-cukrowa-plastyczna-fondat-do.html
Czy dużo wychodzi tej masy cukrowej? Np po rozwalkowaniu?
OdpowiedzUsuńNa tort ok 20-22 cm
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńNa tort polany mieszanką czekolady i śmietanki chcę zrobić ozdoby z masy cukrowej albo lukru królewskiego. Moje pytanie jest takie - czy taka czekolada rozpuści masę cukrową/lukier?
I jeszcze jedno pytanie - nie mogę nigdzie tego wygooglać - czy przed obłożeniem tortu masą cukrową mogę posmarować go czekoladą? to głównie tłuszcz, cukier i kakao - w sumie jak masa maślana. tylko nie wiem czy masa cukrowa po prostu nie spłynie z czekolady. Miała może Pani takie doświadczenia?
pozdrawiam
Agnieszka
Witam :) Jeśli chodzi o dekoracje z lukru plastycznego to ustawianie ich na torcie polanym polewą czekoladową jest mocno ryzykowne. Można by się pokusić o to ale tylko gdy dekoracje ustawi Pani bezpośrednio przed podaniem tortu. Jeśli chodzi o okładanie masą plastyczną bezpośrednio na czekoladę to nigdy nie praktykowałam takiej rozwiązania ;) Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak się zachowa masa plastyczna... Myślę że jeśli czekolada jest już bardzo mocno zastygnięta to można by spróbować. Należy jednak pamiętać by była to doskonałej jakości czekolada bez dodatkowej śmietanki dolewanej przy jej rozpuszczaniu. Pozdrawiam.
UsuńNie tylko cudownie wygląda i daje wiele możliwości to zapewne świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
więcej informacji.
Czy jak obłoże czekoladą plastyczną tort, i postawię na niej figurki z masy cukrowej, to nic mi się nie rozpuści (jak w przypadku połączenia masy śmietanowej i cukrowej)??????
OdpowiedzUsuńnie, będzie ok
Usuń